Kampány van, babám!

Kampány van, babám!

A felvidéki magyar politika újra-polarizálódásával párhuzamosan a hazai magyar nyelvű médiában is párt- és ideológiaszimpátia alapján rajzolódnak ki újfent a térfelek, az irányvonalak és szembenállások. Kérdés, hogy a 450 ezres felvidéki magyarság, amelyre mindez erősen kihat, vajon megengedhet-e magának egy ilyen fajta luxust, megosztottságot?

A magyar nyelvű média balliberális képviselői ebben a választási kampányban nagy bajban lehetnek, mert nagyon úgy tűnik, hogy a számukra rokonszenves magyar pártok teljesen esélytelenek a parlamentbe jutásra. Tudják jól, hogy a Magyar Fórum és a Most-Híd 2023 labdába se rúghat szeptember 30-án, ezért joggal gondolhatná azt a felvidéki magyar választó, hogy ebben a helyzetben nincs is értelme a szekerük tolásának. Mégis ezt teszik, ami nemzetrészünkre nézve akár veszélyt is jelenthet. Magyarázni kell a bizonyítványt, ami nem könnyű, mivel a többség által óhajtott, régen várt magyar egységet a Most-Híd néhány prominens képviselője rúgta fel.

Ilyen szempontból egyáltalán nem kívánatos a felvidéki magyar politikai képviselet elérése, a legfontosabb cél a Szövetség parlamentbe jutásának ellehetetlenítése, eszköze pedig a Fidesz stratégiai partnerének permanens ekézése. Mintha még mindig bugári időket élnénk, amikor a vegyes, balliberális, magyarkormány-ellenes ideológia szócsövei voltak.

Gyakori balliberális érv, hogy aki antiliberális, az a szabadság ellensége és a diktatúra híve. Semmi sem hamisabb ennél! Gyakran hangoztatják azt is, hogy általuk az európaiság harcol a nagy magyar sötétség, a felvidéki „orbánizmus” ellenében. Egyre gyakrabban húzzák ki azt is a tarsolyukból, hogy nemzeti hősökre és vezéregyéniségekre nincs szükség, majd a többségi pártok demokratái képviselnek minket. Ahogy eddig…

Nézzünk konkrét példákat!  A DenníkN magyar nyelvű változata, a Napunk elsőválasztókkal beszélgetve szögezi le, hogy

Hírdetés

„A politika öreg bácsik drámája, a magyar pártok taszítóak, a magyar fiatalokat nem érdekli a közélet.” Nem éppen egy választási részvételre mozgósító gondolat! A lap jellegéből kifolyólag sugallja a progresszív szlovák pártok iránti rokonszenvet, elsősorban a Progresszív Szlovákiát fényezi, mivel ők foglalkoznak a fiatalokkal, nem úgy, mint a magyarok.

„Mindenképp részt veszek a választáson – mondja az egyik elsőválasztó, és a PS-re fogok voksolni. Nagyon sok programpontjukkal tudok azonosulni, mint a melegjogokért való kiállás, vagy a marihuána dekriminalizálása.” Egy másik megszólított is rájuk fog szavazni, de csak abban az esetben, ha szeptemberig kiábrándul a Hídból. Rokonpártok tehát….

A másik erősködő, liberális, progresszív sajtóorgánumnak, a Paraméternek pedig főleg Gyimesi György van a bögyében, benne látják a legnagyobb veszélyt arra, hogy a Szövetség bejusson a parlamentbe.

Nem véletlen a nemzeti érzelmű, közismert és felkészült magyar politikus iránt táplált ellenszenv, hiszen az egyesült párt nem engedve a hidas platform zsarolásának, őt választotta Sólymosék helyett a választási listára, és népszerűsége is egyre nagyobb a Felvidéken, ami számukra veszélyt rejt magában.

Egyébként a Napunk, az Új Szó, a Pátria rádió, a Paraméter és a Bumm hónapok óta folyamatosan a távozott hidasok hamis narratíváját hangoztatja arról, hogy Gyimesi kirekesztő, szélsőséges és gyűlölködő, egészen ódáig menv, hogy az egyikük nem restellte bejegyzésében Gyimesi halálát kívánni, utólag úgy magyarázva, ezt viccesen gondolta. A Paraméter szerint egyébként Gyimesi mindenre képes, hogy foglalkozzon vele a közvélemény. A szociális háló szélhámosának, konjuktúralovagjának tartják, aki mindre hajlandó a haszonelvű hazudozástól, az öncélú nagyotmondáson át a gatyaletolásig.

Majd meglátjuk…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »