Kamatot emelt az MNB – erősödött a forint

Kamatot emelt az MNB – erősödött a forint

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).Elkezdett erősödni a forint.

 A múlt héten 2,5 százalékos kamattal, 40 bázisponttal az alapkamat fölött hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank.

A monetáris tanács 30 bázispontos alapkamatemelését követő tájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke bejelentette, hogy a jegybank készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatát az alapkamat fölött alakítani.

Hírdetés

A múlt heti tenderen 7703,6 milliárd forintra tettek ajánlatot a pénzintézetek, ami 270,1 milliárd forinttal több a lejáró összegnél. Az egyhetes betétek állománya ötödik hete nőtt, a legnagyobb emelkedés két hete volt, 413,5 milliárd forinttal.

Megugrott a forint

A tegnapi nap folyamán rekord mértékben gyengült a forint, az euróhoz képest már tőllépte a 372 FT/EUR-ós határt.

A mai nap reggelén, már a kamatdöntés megjelenése előtti órában erősödött a forint, majd nagy csapkodások közepette tovább rántották a devizapiacon, amikor a 40 bázispontos szigorítás kitudódott. 366 alá is beszúrt az euró árfolyama, de aztán 367 körüli szintig korrigált. Összességében így is némi erősödésről beszélhetünk a reggeli, 369-hez közli kurzushoz képest.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »