Kamatemeléssel próbálja megállítani a forint gyengülését a nemzeti bank – a nap hírei

Kamatemeléssel próbálja megállítani a forint gyengülését a nemzeti bank – a nap hírei

Százmilliárd forintos kártérítésre számíthat a Mol. Egy magyarországi szójalecitin-szállítmány okozhatta a szalmonella-fertőzést a belga csokoládégyárban.

A forint gyengülése veszélyezteti az árstabilitási célokat, ezért a jegybank a holnapi egyhetes betéti tenderen határozottan reagálni fog – közölte az MNB-alelnöke. Virág Barnabás megszólalása után erősödött a forint. Az MNB alelnöke hozzátette: a jegybank az eszköztár minden elemével folyamatosan készen áll beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében.

Szeptember közepétől az Erste Bank megemeli a lakossági számlák egyes tranzakciós díjait – derült ki a hitelintézet friss hirdetményéből. Eszerint az emelés a Bankra háruló közteherfizetési kötelezettség növekedése miatt szükséges. A múlt hónapban már a K&H Bank is bejelentette: áthárítja a nagyobb tranzakciós illetéket az ügyfeleire.

Pert nyert Horvátországgal szemben a Mol. A csaknem kilenc évig tartó eljárás után hozott ítélet nyomán, több mint 100 milliárd forintos kártérítés illeti meg a vállalatot. A washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja szerint nem történt korrupció, nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai Hernádi Zsolttal szemben.

Egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza a világ legnagyobb csokoládégyárában azonosított szalmonellafertőzést. A belga-svájci Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is megerősítette. hogy magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett adalékanyagnak. A hatóság az érintett cégnél soron kívüli ellenőrzést tartott.

Hírdetés

Az elmúlt héten 4663 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, 14 ember halt meg. Jelenleg 488 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy az új fertőzöttek napi átlaga 53%-kal nőtt a múlt héten. Az aktív fertőzöttek száma 11.195, hatósági házi karanténban 428-an vannak. Van olyan megye, ahol már duplázódnak a számok.

A kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon – mondta az Ipari Minisztérium államtitkára Zalaegerszegen. Kutnyászky Zsolt kifejtette: stratégiai cél, hogy a Magyar Honvédségnek legyenek eszközei az önellátás biztosításához. Hozzátette: a high-tech védelmi iparnak a következő évben legalább 500 milliárdos éves forgalmat kell elérnie, valamint jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs képességgel kell rendelkeznie.

Támogatta az Európai Parlament az atom- és gázenergia zölddé nyilvánítását. A képviselők elutasították azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek. Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament döntése miatt.

Donyeck kormányzója evakuálásra szólította fel a térségben maradt mintegy 350 ezer civilt. Pavlo Kirilenko azután biztatta menekülésre a lakosságot, hogy Vlagyimir Putyin elnök közölte, megszerezték a szomszédos Luhanszk megyét, és most Donyeck következik. Volodimir Zelenszkíj elnök pedig ismét modern, hatékony légvédelmi rendszereket kért nyugati szövetségeseitől.

Újabb két holttestet találtak az észak-olaszországi jégcsuszamlás területén. Ezzel kilencre emelkedett a megtalált áldozatok száma a Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin. További maradványokat is találtak, azokat egyelőre nem tudták azonosítani. A vasárnapi jégcsuszamlás után még 3 embert keresnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »