Kalmár Ferenc Kassán: 1956-ban és ma is Magyarország függetlensége és szabadsága a legfontosabb

Kalmár Ferenc Kassán: 1956-ban és ma is Magyarország függetlensége és szabadsága a legfontosabb

Ahogyan 1956-ban, úgy ma is Magyarország függetlensége és szabadsága a legfontosabb – jelentette ki Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri különmegbízottja Kassán, ahol beszédet mondott az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen szerdán.

A miniszteri különmegbízott a helyi Rovás Egyesület székházában az 1956-os forradalom példáján a magyar nép összetartozásáról, összefogásban rejlő erejéről, valamint a szabadság és függetlenség fontosságáról is beszélt.

Elmondta: 1956 októbere a magyar nép összetartozásáról, hazaszeretetéről tett tanúbizonyságot, arról, hogy a magyarok minden különbség ellenére is képesek együtt kiállni az országuk érdekeiért, ha arra szükség van.

Rámutatott: a szabadság, a nemzet és a haza összeköt, a magyar nép ereje pedig mindig is az összefogásban és a keresztény hitben rejlett.

Kalmár Ferenc kijelentette: 1956 bebizonyította azt is, hogy egyetlen politikai rendszer sem maradhat fenn hosszú távon az emberek bizalma és támogatása nélkül. Ahogyan az emberek személyes életében, úgy a nemzetek életében is eljönnek olyan pillanatok, amikor azt érzik, hogy ez így nem mehet tovább, változtatni és dönteni kell, bátran kilépni abból, ami nem szolgálja javukat – tette hozzá.

„Ahogyan azt az 1956-os forradalmi ifjak gondolták, ma is ugyanaz érvényes: országaink, így Magyarország függetlensége és szabadsága a legfontosabb”

Hírdetés

– szögezte le Kalmár Ferenc.

Rámutatott: amíg ezt a szabadságot és függetlenséget 1956-ban harccal akartuk kivívni, úgy napjainkban ennek egyik legfontosabb módja a béke megőrzése, hiszen – mint fogalmazott – nemcsak a harchoz kell bátorság és kitartás, de a békéhez is, főleg napjainkban, amikor a szomszédunkban háború zajlik.

A miniszteri különmegbízott rávilágított: 1956-ban és ma is az számít, hogy a nemzet egésze hogyan tud együttműködni, a magyarság jövője az összetartáson múlik, ez pedig minden magyar feladata. Kiemelte: a nemzet erősítésének folyamata nem más nemzetek ellen szól, annál is inkább, hiszen olyan Európára van szükség, amelyet erős nemzetek alkotnak, melyek összefogva sikeresen tudnak választ adni a globális kihívásokra.

Kalmár Ferenc gratulált a rendezvénynek otthont adó és az idén már harmincadik éve tevékenykedő szervezet, a Rovás Egyesület eddigi, a magyar identitás megőrzését célzó munkájához is.

A magyar–szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság társelnöki tisztét is ellátó politikus az MTI-nek elmondta: a vegyes bizottság keretében sikerült előrelépést elérni a kassai szervezet székházának ügyében, ugyanis a már megvásárolt ingatlan alatt lévő – egyelőre bérelt – telek tulajdonosa, a szlovák belügyi tárca már jelezte, hogy nyitott a megoldásra.

MTI/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »