Kalita Gábor: „Jó tanács” üdülni indulóknak

Kalita Gábor: „Jó tanács” üdülni indulóknak

Ne üdüljünk szűkebb szülőföldünk környezetében, Szlovákiában, vagy Magyarországon, hanem csapot-papot hagyva, szaladjunk a Hähorvát tengerpartra.

 

Vasárnap este, ülök a TV képernyője előtt, nyomogatva a programkereső gombot, egyszer csak a szlovák közszolgálati, ismétlem a közszolgálati televízió egyik 1993 óta „haptákban”álló  tudósítójának, Gregor Martin Papucseknek fényképes üzenetét hallgatom a híradóban, amely  a szlovák jóemberek felé irányult.

Igen, jól emlékszik kedves olvasóm, ez az a Papucsek Gergely, aki magyarországi szlovákként magyar stipendiumon szerezte meg diplomáját Pozsonyban a Comenius Egyetemen, aki ifi kommunistaként először a Népszabadságban dolgozott, majd átköltözve Szlovákiába, a szintén „pártunk és kormányunk” lapjában, az Új Szóban dolgozott „előkelő” beosztásban külpolitikai rovatvezetőként.

Aztán 1989 után „kommunistáméknál,” amolyan  jó szokásként illett a kabátot kifordítani, s Papucsek a Nyilvánosság az erőszak ellen (Verejnosť proti násiliu) mozgalom lapjának (!!!) lett a munkatársa. 1992-től 2006-ig a csehszlovák, majd 1993-tól  a Szlovák Közszolgálati Rádió budapesti tudósítójának posztjával bízták meg. Visszaköltözött Magyarországra, ahol Budán kapott szolgálati lakást, s innen „eregette” harminc éven át, s ma is, felvidéki magyarságunknak (akik mindannyian értik, beszélik a szlovák nyelvet) koránt sem tetsző, egyoldalú, elfogult tudósításait.

Gregor Martin Papucsek, alias Papucsek Gergely, magyarságunk „jótevője”

De térjünk vissza témánk tárgyára, Papucsek „jószívű” üdülési tanácsaira:

Habár amolyan rejtett metaforákban, a szlovák közszolgálati média embere arra bíztatta a nézőt, hogy ne féljen attól, ha Horvátországba kívánna üdülni, mivel a koronavírussal kapcsolatos előírásokat szigorúan betartja Horvátország, s az  itt lebonyolított nyaralásával elégedett lesz Szlovákia polgára.

Közben a szlovák és cseh médiák nem győzik hangoztatni, hogy az első turistacsoportok, amelyek Csehországból indultak Horvátországba, egy részük, egy kellemetlen „szuvenírrel” tért vissza a Balkánról hazájába.

Az első cseh turisták már behurcolták Horvátországból a koronavírust

Maguk a horvátok is nagy-nagy médiafelületet szenteltek annak közlésére, hogy az említett mediterrán ország mely területein, tengerparti üdülőiben tombol ismét a pandémia.

Hogy miből fakad Papucsek mérhetetlen imádata, nemcsak a gasztronómia, hanem a horvát tengerpart iránt, ezt két „magyarokat fricskázó, gúnyoló könyvében, az esti, éjjeli órákban közvetített rádiós fejtónjaiban is az olvasó, néző tudomására adja, persze nemcsak a szlovák hallgató irányába. Ő ugyanis, évente akár több alkalommal is üdül a horvát tengerparton, innen ered szívbéli imádata, az Adria másoknak is ajánlása, a pandémia második fázisának lehetséges indulása alkalmával is.

Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét ebből a rövid tudósításból sem hagyta ki, rég bevett gyakorlatának jeléül

Hírdetés

 

Papucseknak érezhetően nem tetszett Orbán Viktor kijelentése, miszerint a miniszterelnök kimondta: „Ebben a válságos időszakban, igenis válasszuk üdülési célpontjainkká a magyar fürdő és üdülőközpontokat, tájtúrákat, a falusi környezetben történő aktív pihenést. Aki viszont tengerparti üdülés után vágyik, van nekünk is tengerünk, s az bizony, a minőségi szolgáltatásokkal kiépített, szépséges Balatonunk.”

Gregor Martin Paucseknek, a miniszterelnök Balatonnal kapcsolatos kijelentésének végképp nem örült, amire így reagált:

„Orbán Balatonnal kapcsolatos kétértelmű kijelentése bizonyára nem mindenkinek tetszett.”

Neki persze, ezt már én jegyzem meg, végképp nem.

Talán Papucsek elengedte a füle mellett azt, hogy a szlovák miniszterelnök, külügyminisztérium, az egészségügyi szervek emberei is azt ajánlják, hogy a Szlovákiában való üdülés a legelőnyösebb, hiszen ezzel egymás egészségét is védjük, s támogatjuk a nehéz helyzetben lévő vendéglátóipart, a közszolgáltatásokat.

Számos felvidéki magyar is, Szlovákia egyes, szintén csodaszép vidékeit választja üdülésének célpontjául, s egyikünknek sem esik le a korona a fejéről, ha az ismét erőre kapó pandémia idején, vice versa meglátogatjuk egymás országának határ-menti, vagyis közeli látványosságait, gyógyfürdőit.

Papucsek Csehországban is (ellenünkben)”termel?”

 

Amikor Brünnben, Prágában kiállítottam, kiállításokat szerveztem, csehországi magyar barátaim számos alkalommal azt panaszolták, hogy korábban zsinórban olvasták Papucsektől azokat a cikkeket, melyek szövegrészeiben Orbán volt az ördögök ördöge.

Persze a szemkilövető Gyurcsány Ferenc, s hősünk szava járása szerint, Árpi bácsi, vagyis Gönc Árpád – a királyok királyai, a baloldali szereplői  a piedesztál legfényesebb csúcsára helyeztetett.

Ez is azt mutatja, hogy Gregor Martin Papucsek, a szlovák közszolgálati média nem elfogult, „korrekt” budapesti tudósítója ma is keményen feszít a baloldal barikádjain. S, ezt el is mondja nekünk, szinte naponta…

Ilyenkor jut mindig eszembe, hogy Vera Jurová asszony, az Európai Parlament cseh származású biztosa, miért is „szereti” annyira, de annyira a magyarokat. Talán ő is hosszú évekig olvasott, hallgatott „papucsekot?” Pedig hát – gondolván a V4-ekre, Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol nemcsak Lengyelországgal, s Szlovákiával, de Csehországgal is.

Visszatérve témánk tárgyára: Fogadjuk meg a józanész sugallatát, s ebben a vírusos időkben, üdüljünk honi földön, közeli vidékeinken. Ezzel is vigyázva önmagunkra, s másokra is, betartva az éppen aktuális higiéniai szabályokat.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Kalita Gábor 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »