Kaliňák ostobaságnak tartja a meggyanúsítását, politikai eljárásról beszél

Kaliňák ostobaságnak tartja a meggyanúsítását, politikai eljárásról beszél

Robert Kaliňák, a Smer-SD volt belügyminisztere ostobaságnak tartja az ellene felhozott vádakat, és politikai eljárásról beszél. Előzetes letartóztatásának megszüntetése után azt mondta, a bíróságok egyelőre nem is foglalkoztak magával az ellene indított eljárással, csak a letartóztatásával.

Védőügyvédje, David Lindtner megjegyezte, a bíróságokat különféle határidők kötik az előzetes letartóztatással kapcsolatos döntéseknél, ezért magát az aktát nem is volt elég idejük áttanulmányozni ahhoz, hogy véleményt mondhassanak a büntetőeljárás megindításának megalapozottságáról. Ha ezzel kapcsolatban megállapítanak is valamit, azt szerinte nem lehet mérvadónak tekinteni.

A volt belügyminiszter képtelenségnek tartja a politikai riválisok üldözését azért, mert adócsalónak nevezik ellenfeleiket, „sztálini joggyakorlásról” és a büntetőjoggal való visszaélés veszélyéről beszél.

Az előzetes letartóztatásban töltött idővel kapcsolatban professzionálisnak nevezte a Büntetésvégrehajtási Testület munkáját csakúgy, mint a bűnüldöző szervek eljárását az őrizetbe vétele során. A gyanúsítottakat szerinte a speciális ügyészség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) gyötri, például azzal, hogy elválasztja őket a családjuktól. Kaliňák leszögezte, hogy részt vesz majd a bírósági tárgyaláson, nincs oka külföldre szökni.

Hírdetés

Lindter szerint az előzetes letartóztatást elrendelő határozat 40 oldalnyi elhanyagolható jogi mellébeszélésből áll, és mintegy másfél oldal szól a vizsgálati fogság elrendelésének indokairól. Lindter viszont ezeket is abszurdnak nevezte. Kifogásolta például a 2020-as és 2021-es sajtótájékoztatókon elhangzott kijelentésekre vagy a vadászházban végzett lehallgatásokra való hivatkozást. Hozzátette, a Kaliňák és a Robert Fico ellen indított eljárás standard módon zajlik, viszont egyes tervezett kihallgatásokkal kapcsolatban nem értik, milyen összefüggésben állhatnak a meggyanúsítással.

Azt, hogy abszurd volt már az őrizetbe vétele is, Fico szerint az is mutatja, hogy Juraj Kliment, a „híres” bíró Kaliňák szabadlábra helyezése mellett szavazott. „A háború folytatódik, egyenesen és kompromisszum nélkül fogjuk bírálni ezt a bűnöző kormányt, és számolunk azzal, hogy a kormány is kompromisszumok nélkül fogja szervezni a további manipulációkat, csalásokat és vissza fog élni a hatalmával, hogy majd bezárjanak bennünket” – tette hozzá.

Kaliňák előzetes letartóztatását április 23-án rendelte el a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS), mert megalapozottnak találta a gyanút, hogy szabadlábon befolyásolhatná a tanúkat, a bírósági szakértőket és a többi gyanúsítottat, továbbá hátráltathatná a nyomozást. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozása, támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Robert Fico, a Smer-SD elnöke ellen.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »