Kaliňák célzott intézkedésekkel oldaná meg a roma bűnözést

Kaliňák célzott intézkedésekkel oldaná meg a roma bűnözést

POZSONY. A készülõ komplex intézkedések elsõ csomagja a szociálisan kirekesztett roma csoportok bûnözésének megoldására irányul, mégpedig oly módon, hogy 2018-ig a gyakorlatban is alkalmazható legyen, fõként Besztercebánya, Eperjes és Kassa megyében, ahol a problémás közösségek koncentrációja a legnagyobb – nyilatkozta Robert Kaliòák belügyminiszter a TA3 Politikában címû vitamûsorában.

Mint mondta, a megközelítõleg 15 intézkedésbõl álló csomagnak „szûkítenie kellene a bûnelkövetésre való alkalmat” és választ adnia az egyes közösségekben felmerülõ tényleges problémákra és összefüggésekre. „Nem általános megoldási javaslatokat akarunk, amelyek semmit sem használnak” – hangsúlyozta a miniszter rámutatva, hogy számos közösségben a fõ problémát a kevésbé súlyos, de gyakran elõforduló bûncselekmények jelentik, mint például az uzsora. „Ezért kell az intézkedéseket az adott közösségekre szabni” – figyelmeztetett a miniszter.

Az intézkedések nem csupán belülrõl érintik a szegregált csoportokban élõ közösségeket, de a telep és a többségi lakosság közt kialakult problémák megoldására is irányulnak. „Ez az a bizonyos, az én olvasatomban bosszantó bûnözés, a kertekbõl való lopások, a zaklatás, az ordítozás stb.” – magyarázta Kaliòák. A problémák megoldása nemcsak a biztonságra, de a fejlesztésre is kellene, hogy irányuljon – szögezte le a miniszter.

Hírdetés

Milan Krajniak, a Család vagyunk (Sme rodina) ellenzéki párt alelnöke, a parlament védelmi bizottságának tagja bízik benne, hogy a készülõ intézkedések segítenek, ám az a meggyõzõdése, miszerint alapvetõ megoldást nem jelentek. „Ön szociális szinten kezeli a problémát. Amit viszont meg kellene oldani, azok a problémás közösségben uralkodó szokások, mégpedig a mindenki számára egyformán érvényes törvények szigorú betartásával” – hangsúlyozta Krajniak. Példaként a kihágásokat említette. „Ha egy szlovák vagy egy tisztességes roma elkövet egy kihágást, fizetnie kell. Tízezer számra vannak olyanok, akik elkövetik a kihágást, aztán nevetnek egy nagyot, semmit sem fizetnek, ugyanis nincs pénzük, mely fizikailag behajtható lenne” – figyelmeztetett a képviselõ.

Az ellenzéki képviselõ az osztrák megoldást javasolja, ugyanakkor felhívja a figyelmet: a telepeken élõ romák három dologtól semmi szín alatt sem válnának meg – a mûholdas vevõkészüléktõl, a televíziótól és a mobiltelefontól. „Nos, akkor törvénybe kell iktatni, aki nem fizeti ki a büntetést, a rendõrség foglalja le a vevõkészüléket vagy a mobilt. Meglátják, milyen gyorsan kifizetik majd a büntetést” – szögezte le Krajniak.

Kaliòák viszont más véleményen van. Felhívta a figyelmet, hogy a lopásokat leggyakrabban azok követik el, akiknek nincs semmijük. „Az intézkedéscsomag pontosan ezért irányul a problémás közösségek felé, hogy megbüntesse az ott élõ felbujtókat, akik másokat vesznek rá a bûncselekmények elkövetésére” – mondta. A tárcavezetõ bízik benne, hogy a roma szakemberek segítségének és a már mûködõ roma járõröknek köszönhetõen az intézkedések hatékonyak lesznek. „Az az elképzelésünk, hogy minden problémás romatelepen legalább egy specialista tevékenykedjen, a legproblémásabbakban akár kettõ is” – fûzte hozzá Kaliòák.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »