Kalandfilmbe illő menekülés Tokióban

Kalandfilmbe illő menekülés Tokióban

Krisztina Cimanovszkaja fehérorosz sprinter a Reuters brit hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent exkluzív interjúban elmondta: úton a tokiói repülőtér felé – ahova akarata ellenére vitték -, biztonságát féltve döntött a szökés mellett, miután nagyanyja azt mondta neki, hogy nem biztonságos hazatérnie Fehéroroszországba.

A futónő csütörtökön a lengyel fővárosban, Varsóban adott exkluzív interjút a Reutersnek, és elmondta: családja attól tartott, hogy pszichiátriára küldenék hazatérése után.

“Nagyanyám felhívott, amikor már a repülőtérre vittek” – elevenítette fel a történteket Cimanovszkaja. “Szó szerint, körülbelül 10 másodpercem volt beszélni. Felhívott, és csak annyit mondott: kérlek, ne gyere vissza Fehéroroszországba, nem biztonságos” – részletezte.

Cimanovszkaja elmondta, hogy szeretne majd visszatérni Fehéroroszországba. “Szeretem a hazámat. Nem árultam el, és remélem, hogy képes leszek visszatérni” – közölte.

Cimanovszkaja elmondta: miután a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben bírálta azt, ahogyan csapatát kezelték, a csapat vezetői közölték vele, hogy haza kell mennie.

Néhány órán belül a vezetőedző odajött hozzám a csapat képviselőjével, és közölték: úgy döntöttek, hogy hazaküldenek engem”

– idézte fel a sprinter.

Hírdetés

Elmondták, hogy nem ők hozták a döntést, ők csak végrehajtják. Negyven percem van. Össze kell csomagolnom a holmijaimat, és ki kell mennem a repülőtérre”

– elevenítette fel. A döntés, mint mondta, “felülről” érkezett.

Cimanovszkaja elmondása szerint edzői a repülőtéren meglepődtek. “Nem számítottak arra, hogy a repülőtéren a rendőrség közelébe férkőzhetek. Azt hiszik, hogy egyetlen lépést sem merünk tenni, hogy nem merünk beszélni, nem merjük elmondani az igazat az egész világnak. De én nem félek” – mondta.

A sportolónő nem tartozott azon kevés fehérorosz olimpikon közé, aki nyilvánosan kiállt Lukasenka ellenzéke mellett. “Ez nagyon viharos időszaka az életemnek. De reményeim szerint hamarosan véget ér, és folytathatom a pályafutásomat” – mondta a futónő. “Továbbá úgy gondolom, hogy valóban segíteni szeretnék a hozzám hasonlókon. Ha bármiféle nyomást éreznek magukon, kész vagyok segíteni nekik” – tette hozzá.

Az elemzők és bírálók szerint elcsalt tavaly augusztusi elnökválasztás – amelyen sorban hatodik alkalommal aratott győzelmet Lukasenka – utáni tömegtüntetések kezdete óta számos ellenzéki politikus került börtönbe, vagy menekült külföldre. Az elnök visszautasítja a választási csalást.

A sport kiemelt szereppel bír a fehérorosz politikában Lukasenka vezetése alatt, aki korábban a fehérorosz olimpiai bizottságot vezette, míg át nem vette helyét a fia, Viktar Lukasenka. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden közölte, hogy Cimanovszkaja ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól.

Az olimpikon hétfőn humanitárius vízumot kapott Lengyelországtól. Ugyanilyen vízumot adtak Cimanovszkaja férjének, Arszenyij Zdanyevicsnek is, aki az eset után Fehéroroszországból Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »