Kakaóteszt: az íz és a minőség nem jár együtt

Kakaóteszt: az íz és a minőség nem jár együtt

Az íz és a minőség nem jár együtt – ezt bizonyította Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsorunk kakaó-tesztje. Az instant porok 70 százaléka cukor, a gyerekorvos ezért a kisebb gyerekeknek nem ajánlja napi fogyasztásra.

Édes, de nem tej. A Disney instant kakaója vitte a prímet Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsorunk nagy íztesztjén, második az alacsonyabb árkategóriát képviselő Auchan saját márkás terméke lett. „Itt is bebizonyosodott, hogy nem mindig a nagy márkák a legjobbak” – mondta Nagy Tünde, gasztroblogger.

De nem csak az íz, az összetétel is számít. A csomagolás hátoldaláról egyértelműen leolvasható, a termékek kakaótartalma mindössze 12 és 20 százalék között mozog. „Ami  a kakaópor feletti összetétel ezekben a termékekben, az legnagyobb részt cukor. Tehát egy 70 százalék feletti, tömény cukortartalommal találkozhatunk minden esetben. Semmi nem tiltja ezeknek az előállítását” – mondta Pleva György a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatója.

Hírdetés

A minimális kakaómennyiség nincs előírva. A szakember szerint a gyártó annyit tesz bele, amivel el tudja adni a terméket. Az instant kakaóban egyre kevesebb a valódi kakaó, teszi hozzá Pleva György: „Kétféle kakaópor van. Amit kakaópornak nevezünk az élelmiszerkönyv szerint az a jobb minőségű, ennek 20 százaléka kakaóvaj tartalomnak kell lennie legalább” – mondta.

A minőség alapján egész más a rangsor, mint az íz esetében. Az első a Nesquik terméke lett, ami ízre közepesnek minősült. Ebben volt a legtöbb kakaó. A gyermekorvos azonban a 70 százalékos cukortartalom miatt egyik instant kakaópor mindennapos fogyasztását sem ajánlja a kicsiknek. „Ha néha alkalmazzuk ezt, ehhez fordulunk, nem baj. De ha szélsőségesen, minden nap csak instant készítményeket használni és alkalmazni egészen biztosan hosszú távon káros az egészségre” – hívta fel a figyelmet Varga Károly.

Az iskolás korúaknak is csupán napi egy bögre kakaó ajánlatos, mondja a doktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »