Káin és Ábel: Elárulta a Fideszt az Európai Néppárt

Káin és Ábel: Elárulta a Fideszt az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt (EPP) több nemzeti delegációja abban bízik, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentés jövő heti európai parlamenti szavazása után meglesz a szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládon belül a Fidesz kizárására – írta szombaton a Politico.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy az EPP-ben továbbra is vannak törekvések a magyar kormánypárt kizárására, de a többség egyelőre kivárja, mit fog mondani Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés keddi vitáján, és arra hogyan fog reagálni Manfred Weber frakcióvezető.
A kérdés, hogy milyen széles a néppárt ernyője, mely pártok férnek be alá és melyek nem, a jövő héten rendkívül aktuálissá válik – áll a cikkben.
A szakértők szerint a pártcsaládon belüli bármilyen törés messzemenő következményekkel járna a 2019-es EP-választások előtt, és a rivális erők malmára hajthatná a vizet.

Ez a politikai realitás a magyarázata annak, miért vallottak kudarcot a Fidesz kizárására irányuló eddigi törekvések, az ugyanis talán azt eredményezné, hogy a következő ciklusban az EPP elveszíti a legerősebb frakciónak kijáró előnyöket – vélekedtek.
Egyes tagpártok eddig is elfogadhatatlannak tartották a magyar kormány tevékenységét, ők abban reménykednek, hogy a jövő heti szavazással eljön végre a pillanat, amikor meglesz a kellő támogatottsága a Fidesz kizárásának, ez azonban a Politico szerint közel sem egyértelmű.

Hírdetés

Manfred Weber a status quo megőrzésének pártján van, mivel szerinte ez az egyetlen módja Orbán Viktor “kordában tartásának” – írta a Politico.

Weber nemrég telefonon beszélt Orbánnal, és egyértelművé tette: “nem segítenek neki, ha a magyar miniszterelnök sem segít nekik” – közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

Miközben korábban számos nemzeti delegáció ellenérzéseit fejezte ki a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatosan, a híroldal megkeresésére ezúttal mindössze két tagpárt erősítette meg, hogy támogatnák a jelenlegi kizárási törekvéseket, a többség még kivár.

Fotó: VS


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »