Kadhafi évekkel ezelőtt figyelmeztette Európát a terrorveszélyre

Moammer Kadhafi, volt líbiai vezető már hosszú évekkel ezelőtt figyelmeztetett arra a terrorveszélyre, ami most formálódik Európában. Ismert egy a volt líbiai vezető és Tony Blair brit ex-miniszterelnök közti telefonbeszélgetés átirata, melynek során Kadhafi a jelen lévő alvósejtekre figyelmezteti Európát. A Líbia összeomlását vizsgáló külügyi bizottság ma hozta nyilvánosságra a beszélgetéseket.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A Telegraph mai cikke szerint tavaly kerültek elő néhány erre vonatkozó telefonbeszélgetés átiratai, amiket Tony Blair a Líbia összeomlását vizsgáló külügyi bizottság rendelkezésére bocsátott. A bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozta a beszélgetéseket, amelyekből kiderül, hogy a líbiai vezető már 2011-ben figyelmeztette Európát a közelgő veszélyre.

Hírdetés

Kadhafi 2011 február 25-én, a líbiai “polgárháború” kezdetekor közvetlen telefonbeszélgetést folytatott Tony Blair volt miniszterelnökkel, akinek arra hívta fel a figyelmét, hogy a dzsihádisták előbb a Földközi-tenger térségét akarják ellenőrzés alá vonni, utána pedig Európát. Kadhafi akkor úgy írta le a “polgárháborús helyzetet”, hogy:

“Mi nem támadtunk rájuk [a tüntetőkre], ők támadtak minket. Az igazat akarom Önnek mondani. Ez a helyzet nem túl bonyolult, nagyon is egyszerű. Az Al-Kaida alvósejtjei voltak jelen Észak-Afrikában.”

“A dzsihádisták fegyverekhez jutottak, és megfélemlítik az embereket. Az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. De erről nem adnak valós képet, nincsenek jelen külföldi tudósítók. A világ összes riporterét arra kérjük, hogy jöjjenek ide és saját szemükkel lássák az igazságot. Ezek fegyveres bűnbandák. Lehetetlen velük tárgyalni.”

A líbiai vezető arra figyelmeztetett, hogy “Irányítani akarják a Földközi-tenger partvidékét, utána megtámadják Európát.” A brit miniszterelnök nem adott érdemi választ ezekre a mondatokra, ehelyett a béke szükségességéről kezdett beszélni. Három héttel a beszélgetés után a nyugati országok – köztük Nagy-Britannia – elkezdett légicsapásokat folytatni Líbiában, ami végül Moammer Kadhafi hatalomból való eltávolításával és meggyilkolásával végződött. A dokumentum ugyanakkor említi, hogy Tony Blair kétszer is hívta Kadhafit, arról próbálta meggyőzni, hogy mihamarabb hagyja el az országot.

hunhír.info – hídfő. ru


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »