Kaczyński szerint Orbánnak szemorvoshoz kell fordulnia, ha nem látja, mi történt Bucsában

Kaczyński szerint Orbánnak szemorvoshoz kell fordulnia, ha nem látja, mi történt Bucsában

A legbefolyásosabb lengyel politikusként emlegetett Jarosław Kaczyński elég súlyos bírálatot fogalmazott meg Orbán Viktorral kapcsolatban, amiért a magyar kormányfő nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai Bucsában civilek ellen tömegesen elkövetett gyilkosságok miatt – vette észre a Politico hasábjain a 24.hu.

Egy lengyel rádiónak adott pénteki interjújában a lengyel miniszterelnök-helyettes és egyben a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője konkrétan kijelentette:

„Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.”

A magyar miniszterelnök szerdán megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy azonnali tűzszünet elrendelését javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, azonban nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Oroszországot a bucsai népirtásért, arra hivatkozva, hogy az összes atrocitást független módon ki kell vizsgálni, ez az EU álláspontja, így a magyar kormányé is. 

Hírdetés

Az orosz-ukrán háború a Politico cikke szerint nagy terhet ró a Magyarország és Lengyelország közötti, baráti szövetségre. Varsó haragját különösen az váltotta ki, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, és míg Lengyelország az Oroszország elleni energia-embargó egyik legnagyobb támogatója, addig a magyar kormány számára ez jelenti a „vörös vonalat”.

Kaczyński az interjúban kilátásba helyezte, hogy a Budapest és Moszkva közötti kapcsolatnak a magyar-lengyel szövetségre is hatása lehet. Szavai szerint

ha ez így folytatódik, nem fogunk tudni úgy együttműködni [Magyarországgal], ahogy eddig.

A lap megjegyzi, hogy ez azért is erős kijelentés, mert Lengyelország és Magyarország az Európai Unión belül eddig jellemzően összefogott azért, hogy ne kelljen megfelelniük a közösség jogállami és demokratikus normáinak, így azonban az Orbán-kormány teljesen egyedül maradhat. Orbán szerdai beszédében ugyan békítő hangot ütött meg Varsóval szemben, hangsúlyozva, hogy Magyarország „szövetségét meg kell szilárdítani Lengyelországgal, hiszen nem maradhatunk egyedül ebben a viharban”.

Kaczyński március végén Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, illetve a cseh és a szlovén kormányfőkkel együtt Kijevbe utazott, hogy személyes támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »