Káčer az EU és a NATO egységének szükségességét hangsúlyozta New Yorkban

Káčer az EU és a NATO egységének szükségességét hangsúlyozta New Yorkban

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter az EU- és NATO-tagországok egységességét hangsúlyozta New Yorkban, ahol résztvesz az ENSZ közgyűlésén.

“Értékelem a gyors döntést az EU-tagországok diplomáciai vezetőinek rendkívüli ülésének összehívásáról röviddel azután, hogy az orosz agresszor közvetlen szomszédunkkal szemben a feszültség eszkalációja mellett döntött.”

mondta Káčer, aki szerint az EU országainak késznek kell lenniük arra, hogy Oroszország tovább fogja fokozni lépéseit, ezért “hangosan és egyértelműen el kell ítélniük” bármilyen döntést, amely a megszállt ukrán országrészek Oroszországhoz való csatolásáról szólnak.

Hírdetés

Káčer hangsúlyozta, hogy az ilyen lépés ellentétes a szlovák érdekekkel, mivel a határok megváltoztatása fegyverekkel történik, emellett az etnikai alapelvek szerint is minden lehetséges nemzetközi joggal szembemegy.

Az új szlovák külügyminiszter szerint csakis Oroszország felelős az élelmiszerbiztonság veszélyeztetéséért, nem pedig az EU és annak szankciói, amelyek nem a globális élelmiszerkereskedelmet célozzák.

Káčer kiemelte, hogy Szlovákia érdeke “Ukrajnát megtartani az ENSZ napirendjének középpontjában” és folytatni a párbeszédet partnereivel.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »