Júniustól újra várja a látogatókat a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum

Júniustól újra várja a látogatókat a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch–Hintz-házban – közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.

Az erdélyi város főterén található épület évszázadokig gyógyszertárnak, majd Gyógyszerészeti Múzeumnak adott otthont 2018-ig, amikor elkezdődött a restaurálása.

A nagyszabású munkálatok öt évig tartottak, az ingatlant pénteken adta át hivatalosan a kivitelező, és június közepétől a Gyógyszerészeti Múzeum is fogadja a látogatókat – írta közleményében az Erdélyi Történeti Múzeum.

Emlékeztetnek, hogy a házban 1573-ben nyílt meg Kolozsvár első világi patikája, mely 1954-ben alakult át Gyógyszerészeti Múzeummá, azóta a nagyközönség is láthatja évszázados berendezését, felszerelését.

Hírdetés

Az 1949-ben államosított épületet 2013-ban szolgáltatták vissza Georg Hintz egyedüli tulajdonosnak, aki példásan felújíttatta. A restaurálás a patika értékes barokk festményeire és az épület korábban földdel feltöltött alagsorára is kiterjedt, utóbbi is kiállítótérré alakult.

A több mint 300 négyzetméter összterületű alagsori termek mellett a gyógyszertár földszinti termei is látogathatók lesznek, a nagyteremben pedig könyvesbolt nyílik.

Újdonságként az épületben egy, a ház történetét ismertető kiállítást is berendeznek és külön terem lesz múzeumpedagógiai tevékenységekre.

Az orvosi berendezéseket újabb két teremben mutogatják a látogatóknak, valamennyi kiállítótér korszerű és interaktív lesz – hangsúlyozták.

A fő látnivaló a több mint ezer kiállítási tárgyat számláló gyógyszerészeti gyűjtemény, mely az elmúlt évek ásatásai során tovább gazdagodott – áll a közleményben. Eszerint a ház felújításával párhuzamosan a kiállítási tárgyakat is megtisztították, restaurálták.

A Főtér északi sarkán álló Mauksch–Hintz-házként ismert emeletes épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, majd 1820-ban klasszicista stílusban építették át, számos történelmi esemény is kötődik hozzá.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »