Júniusra megépül a körforgalom a Garamkálnai úton

Júniusra megépül a körforgalom a Garamkálnai úton

Várhatóan júniusig tartanak a némileg bonyolult, földalatti vezetékek áthelyezésével is járó építési munkálatok a Garamkálnai és a Dohány utcát érintő körforgalomnál. A Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) az I/51-es útszakasz fenntartójaként a Skanska SK társaságot bízta meg az 1 052 536 eurós beruházás kivitelezésével.

A Garamkálnai úton tavaly nyáron kezdték meg az építési munkálatokat annál a kereszteződésnél, amely már nem felel meg sem a szélességével, sem a területi elhelyezésével az egyre sűrűbb teherforgalomnak. Léva egyik lényeges útszakaszáról van szó, amelyen át a városba juthatnak a Komárom, Érsekújvár, vagy Pozsony és Nyitra irányából érkezők, és nem messze található a gényei ipari parktól. A körforgalmat elválasztó szigetekkel, gyalogátkelőhelyekkel egészítik ki, revitalizálják a közelben lévő zöldterületeket, felújítják a városi utakat, a közvilágítást és a helyi hangosbemondót. Elsőként a telek alatti vezetékeket kellett áthelyezniük az építkezési cég dolgozóinak, ami kevésbé látványos, ám rendkívül időigényes feladatnak bizonyult. Le kellett bontaniuk az egyik magántelek kerítését, amely a tervezett körforgalomba már benyúlt volna. Léva önkormányzata folyamatosan tájékoztatja a lakosokat a munkálatok folyamatáról. A városi lapban egy februári összegzésben mutattak rá arra, hogy hozzávetőlegesen a beruházás húsz százalékát sikerült megvalósítani. A körforgalom megépítése jelenleg is útlezárások nélkül, csupán forgalomkorlátozással zajlik. Ottjártunkkor is élénk munkazaj kíséretében végezték a talajmunkálatokat. A városba érkező gépkocsivezetőknek csak némi forgalomlassítással kellett számolniuk. Léva más területein is folynak az építési munkálatok, a MIDO bevásárlóközpont mögötti területen 35 új parkolóhelyet építenek és a bekötőút megépítésével némileg módosul a közlekedési rend a Kert utcában. A Szaratov utcában felújítják a jobb oldali járdákat és 16 új parkolóhelyet létesítenek az alapiskolánál. A beruházás összértéke 190 500 euró. A Szaratov utcai munkálatokat három szakaszban végzik, a járdafelújítással együtt csaknem három hónapig tart a rekonstrukció. A lévai lakosokat aggasztja a városban található utak minősége, a felüljárók állapota. Ennek ékes példája, hogy évek óta sürgették a vasúti felüljáró felújítását. A felüljáró rekonstrukciójának a befejezését eredetileg 2019 decemberére tervezték, végül egyéves csúszással adták át. A hidat több éve már, hogy a veszélyességi skála ötödik fokozatába sorolták. Egy korábbi, 2015-ös keltezésű petícióban mintegy hétszázan nehezményezték, hogy évek óta halogatják a felújítást, holott a híd szerkezetét csaknem harminc éve nem javították meg. A vaskonstrukciót szétmarta a rozsda, az illesztések mentén jókora repedések voltak. A statikusoknak dönteni kellett arról, hogy végleg lebontják, vagy felújítják a híd szerkezetét. Az európai uniós támogatással megvalósuló, több mint 8 millió eurós beruházás végül elkészülhetett.

Hírdetés

A híd pilléreinél az alapokat megerősítő talajmunkálatokat a válság idején sem hagyták abba, ám a vírushelyzet miatt akadozott az építőanyag-ellátás. A most készülő körforgalom a város központjába vezető felüljáróra tartó gépkocsivezetők számára teszi gördülékenyebbé a közlekedést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »