Juncker nem "diplomáciázott" Trumppal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnökké választása kockázatokkal jár, és felboríthatja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alapjait és szerkezetét – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európa alkotói című luxembourgi konferencián, diákok előtt pénteken.

Juncker hangsúlyozta, meg kell tanítani a megválasztott elnöknek, hogy mit jelent Európa és hogyan működik. Különösen azért, mivel az amerikaiakat általában nem érdekli Európa – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Trump egy ízben olyan nyilatkozatot tett, amelyből úgy tűnt, hogy a NATO és az EU központjának otthont adó Belgium nem ország, hanem város.

Hírdetés

“Azt gondolom, két év is rámegy, mire Trump bejárja azt a világot, amelyet nem ismer” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Azt is aláhúzta, hogy széles körű megbotránkozást keltettek Európa-szerte Trumpnak a választások idején tett nyers kijelentései, például az, hogy dicsérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve amikor megkérdőjelezte a NATO-tagsággal járó kollektív védelem elvét.

Juncker kijelentései kontrasztként hatnak az európai vezetők eddigi, jóval diplomatikusabb reagálásaihoz képest, amelyek lényege az volt, hogy várakozással tekintenek az új elnökkel folytatandó együttműködés elé.

A megválasztott elnök nyilatkozatai “vészes következményeket rejtegetnek” biztonságpolitikai szempontból – mondta az Európai Bizottság elnöke.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »