Juncker kétli, hogy a román kormány megértette, mit is jelent az EU-elnökség

Kétli az Európai Bizottság (EB) elnöke, hogy a bukaresti kormány teljes tudatában van annak, mit jelent hat hónapon át vezetni az Európai Uniót. Erről a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozott Jean-Claude Juncker.

Az EB-elnök azt mondta, technikai szempontból nagyon jól felkészült Románia az Európai Unió Tanácsa hat hónapon át tartó soros elnökségének ellátására, de kételyei vannak afelől, „hogy a kormány maradéktalanul megértette, mit jelent az EU-országok vezetése”.

Jean-Claude Juncker úgy véli, a Romániában dúló politikai vita arra engedhet következtetni, hogy az ország jelenleg „nem képez egységes entitást”.

Hírdetés

„Ahhoz, hogy az EU-elnökség alatt Európa egységét népszerűsíthesd, otthon is egységes frontra van szükség” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

A lapnak adott nyilatkozatot a dpa német hírügynökség is szemlézte, felemlegetve, hogy Románia legerősebb politikusa, a Szociáldemokrata Pártot vezető Liviu Dragnea egy választási csalás miatt rá kirótt, felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet miatt nem lehetett az ország miniszterelnöke, így ezt a tisztséget jelenleg a Dragnea bábjának tekintett Viorica Dăncilă tölti be.

A hírügynökség hozzáteszi még, hogy Románia – a szomszédos Bulgáriával együtt – 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és azóta Brüsszel mindkét országot megfigyelés alatt tartja a jogállamiság elveinek be nem tartása és az igen elterjedt korrupció miatt. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »