Juncker felháborította a magyarokat – „sértés, érzéketlenség” a román centenárium európai ünnepként való emlegetése

Juncker felháborította a magyarokat – „sértés, érzéketlenség” a román centenárium európai ünnepként való emlegetése

Nem lopta be magát a magyarok szívébe Jean-Claude Juncker azzal, hogy európai ünnepnek nevezte Strasbourgban a román centenáriumot. Magyarországi és erdélyi magyar politikusok bírálják az Európai Bizottság elnökének kijelentését, s megszólalt az ügyben az uniós vezető sajtósa is.
„December elsején Románia a nagy egyesülést ünnepli, ahogy azt román barátaink mondani szokták. Szeretném elmondani elnök úrnak, hogy persze, ez egy román ünnep, de ugyanakkor európai is. Mert minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti. Minden, ami Romániához tartozik, nem idegen Európától sem. Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos” – egyebek mellett ezzel a szavakkal köszöntötte az Európai Parlamentbe látogató Klaus Johannis államfőt kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizotsság elnöke.

Lapunk megkereste Magyarország külügyi és külgazdasági minisztériumát Juncker kijelentésével kapcsolatban, hiszen – mint ismeretes – Szijjártó Péter tárcavezető korábban megtiltotta a magyar diplomatáknak a román nemzeti ünnep alkalmából tartott eseményeken való részvételt. A minisztérium az Orbán-kormány szóvivőjének szerdai nyilatkozatát küldte el állásfoglalásként. Kovács Zoltán budapesti sajtótájékoztatóján reagált Juncker megjegyzésére. Azt mondta,

kétféle véleményük is van. Az „epés” úgy szól, hogy Jean-Claude Juncker „az állapotának megfelelően nyilatkozott”, a visszafogottabb pedig úgy, a történelmi ismeretek hiánya csak ráerősít az EB-elnök alkalmatlanságára.

Kikértük Németh Zsolt véleményét is. A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint Juncker megint bizonyította „politikai éleslátását és mélységes empátiáját” az európai nemzetek és őshonos nemzeti kisebbségek érzékenysége iránt. „Egy igazi európai vezető! Így aztán mi magyar politikusok nem kell bánjuk, hogy az első pillanattól kezdve közhírré tettük alkalmatlanságát és minden eszközzel harcoltunk vállalhatatlan álláspontjaival szemben!

– fogalmazott a Krónikának a Fidesz képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese.

Hírdetés

Megszólalt az ügyben Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti képviselője is, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában felháborítónak nevezte az uniós vezető szavait. A kormánypárti politikus szerint Juncker kijelentése tökéletes példája annak, hogyan gondolkodnak ma Brüsszelben a nyugat-európai politikusok. Mint mondta, teljes érzéktelenséget mutatnak Közép-Kelet-Európa iránt,

egy ilyen kijelentéssel pedig tizenöt millió magyart sértenek meg.

A KDNP-s képviselő úgy vélte, a kijelentés bizonyítja, hogy Juncker „tökéletesen alkalmatlan” az EU vezetésére és jól szimbolizálja, mi ma a probléma az egész intézményrendszerrel.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunk megkeresésére azt mondta, az Európai Bizottság elnökének felületességére utal a centenárium európai megünneplésének emlegetése.

– fogalmazott a képviselő, aki szerint Junckernek meg kellett volna spórólnia ezt a kijelentést, „amíg Románia nem nő fel legalább a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakhoz a nemzeti kisebbségeket illetően”. Hozzátette, a centenáirum Romániában ünnep, Európában viszont nem. Frunda György, az RMDSZ korábbi befolyásos politikusa az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című műsorában úgy fogalmazott: Juncker kijelentése nem sértő, de fájó a magyarok számára.

Az Azonnali magyarországi hírportál megszólaltatta az ügyben az EB elnökének sajtófőnök-helyettesét. Mina Andreeva azt mondta, Juncker úgy értette mondanivalóját, hogy „minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti, és ez viszont is igaz”. A sajtófőnök-helyettes elmondta, a román kormány decemberben meglátogatja az Európai Bizottságot, és az EU-biztosok januárban Bukarestbe utaznak a – Románia által betöltendő – soros elnökség nyitányára, tehát bőven lesz alkalma Junckernek megünnepelni a centenáriumot, amennyiben így dönt. Az Azonnali kérdésére, miszerint – ha már október 23-án sikerült így megnyilvánulnia az EB-elnöknek – legalább gratulált-e Magyarországnak a forradalom 62. évfordulója alkalmából, Andreeva kitérő választ adott, mondván, nem tud ilyenről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »