Juncker elmagyarázta Orbánnak, hogy mi a helyzet a kerítés árának ügyében

Juncker elmagyarázta Orbánnak, hogy mi a helyzet a kerítés árának ügyében

A Politico szerezte meg azt a levelet, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke küldött válaszul Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Mint ismert, Orbán a múlt héten kérte a bizottságtól, hogy fizessék ki a határvédelemre elköltött összeg felét.

Juncker válaszában felsorolta, hogy miben segített a bizottság Magyarország számára az elmúlt években, illetve milyen segítséget ajánlottak fel, amelyet aztán a magyar vezetés nem fogadott el: 2015-ben például a többi tagállam felajánlotta, hogy 54 ezer menedékkérőt átvesz Magyarországtól, de a magyar kormány ezt elutasította, ráadásul  visszaadta azt a csaknem négymillió eurónyi forrást, amit a bizottság előre kifizetett Magyarországnak.

Hírdetés

http://mno.hu/

Juncker persze nem állt meg itt, megírta, a bizottság összesen 6,26 millió euró értékben tett elérhetővé rendkívüli segélyt Magyarországnak, amely ennek nagy részét nem hívta le. Az elnök emlékeztetett: Magyarország továbbra is hozzáfér a határvédelemre félretett összeghez, ami több mint 40 millió eurót jelent. Hozzátette: arányaiban Magyarország kapja a legtöbb uniós támogatást.

Mindezt azzal zárta Juncker, hogy ha Magyarországnak sürgős pénzügyi segítségre van szüksége a határvédelemhez, a bizottság kész gyorsan megvizsgálni a kérést.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »