Júliustól a hivatalok is lefoglalhatják a bankban elhelyezett pénzünket

Júliustól a hivatalok is lefoglalhatják a bankban elhelyezett pénzünket

POZSONY. Júliustól a bank nemcsak a végrehajtóknak, hanem a hivatalnokoknak is elárulhat bizonyos adatokat a bankszámlánk kapcsán.

Ha egy vállalkozó akár csak egyszer is nem fizeti be idõben a járulékot a Szociális Biztosítónak, problémával szembesülhet. Júliustól ugyanis a hivatalnokok bizonyos illetékek, járulékok törlesztése céljából pénzt vonhatnak le a bankszámlákról, illetve az anyasági támogatásból vagy a táppénzbõl. Ehhez már bírósági és végrehajtási határozatra sem lesz szükségük – írja a Pluska.sk portál.

A hivatalnokok betekintést nyernek a bankszámlákba

A vonatkozó törvénymódosítás a Szociális Biztosítónak lehetõvé teszi, hogy július 1-tõl közvetlenül az adósoktól vonják le a tartozás összegét. „Ez a törvény a Szociális Biztosító számára lehetõvé tette azt, hogy a bankoktól információkat kérjenek a bankszámlájuk számát, illetve azok egyenlegét illetõen – magyarázta Anna Šurinová, a Szociális Biztosító követelések behajtásával foglalkozó osztályának vezetõje.

Hírdetés

Tehát ez az állami intézmény, amely mindent tud a polgárok hivatalos jövedelmérõl, beleszámítva egyebek mellett az illetõ nyugdíját, anyasági támogatását és táppénzét is, ezentúl a bankszámlájára is betekintést nyer. Az adós bérébõl vagy segélyébõl levonhatja a tartozás összegét.

„Az adósok számára ez azt jelenti majd, hogy nem sújtják õket a végrehajtó költségeivel, amelyek eddig a követelés összegének 20 százalékát képezték, továbbá a végrehajtási eljárás kiadásaival“ – magyarázta a változásokat Šurinová. A Szociális Biztosító már 3,32 eurótól kezdõdõen behajtja a be nem fizetett összegeket.

Nem engedik el a büntetõkamatot

Az adósnak tehát az adósságán kívül büntetõkamatot is fizetnie kell, ami nem kis összeg. „Az adósoknak érdeklõdniük kellene a kötelezettségeik iránt, mert a megszabott határidõn belül be nem fizetett biztosítási díj napról napra a büntetõkamat nagyságával emelkedik, ami késedelem során naponta az adott összeg 0,05 százaléka“ – hívta fel a figyelmet Šurinová, hozzátéve: a büntetõkamatot nem engedhetik el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »