Julius Streicher gyermekkönyvét árulta egy holland könyvesbolt

Julius Streicher gyermekkönyvét árulta egy holland könyvesbolt

Meglepő döntésre jutottak a holland ügyészek, miszerint felmentették az egyik ismert online könyváruházat annak ellenére, hogy „tiltott antiszemita könyvet” árusítottak.

A szóban forgó könyv a Der Giftpilz nevet viseli, és a híres nemzetiszocialista újságíró és publicista, Adolf Hitler barátja és bizalmasa, Julius Streicher írta. A könyvben többek között a zsidókat gyilkosoknak és gonosz embereknek nevezik, valamint arra bíztatják a gyerekeket, hogy „szabaduljanak meg a gonosz zsidóktól”.

A könyvet árusító Bol.com, Hollandia legnagyobb online könyváruháza ezért bajba kerülhetett volna, mert a holland törvények szerint tiltott ilyen könyveket árulni. A hatósági vizsgálódás kezdetén könyváruház elismerte, hogy „hibát követtek el” azzal, hogy nem távolították el ezt a könyvet.

Hírdetés

A Bol.com álláspontja kezdetben az volt, hogy azért nem távolította el a könyvet, mert nem akarják befolyásolni, hogy az ember mit olvashat és mit nem – idézte a Het Laatste Nieuws. Azóta azonban megváltoztatták ezt az álláspontjukat, jobban elkezdték szűrni a könyveket.

A holland ügyészség szerint éppen ezért nem büntették meg a könyváruházat, mert pontosan ez lett volna a céljuk a büntetéssel, hogy jobban kezdjék el szűrni a könyveket. Mivel azonban ezt önként tette meg a Bol.com, szerintük nincs szükség a büntetésre.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »