Julija Navalnaja azt állítja, hogy egy napon visszatér Oroszországba, hogy induljon az elnökválasztáson

Julija Navalnaja azt állítja, hogy egy napon visszatér Oroszországba, hogy induljon az elnökválasztáson

Julija Navalnaja orosz ellenzéki aktivista kijelentette, hogy egy napon visszatér Oroszországba, és indul az elnökválasztáson, amikor Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök már nem lesz hatalmon – mondta a BBC-nek.

„Vlagyimir Putyin a politikai ellenfelem. És mindent megteszek annak érdekében, hogy a rendszerét mielőbb megdöntsem” – mondta Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye, akinek férje februárban halt meg egy orosz börtönben.

Navalnaja a BBC-nek adott interjújában bejelentette, hogy ha eljön a megfelelő idő, indulni fog az oroszországi elnökválasztáson. Azt azonban kijelentette, hogy addig nem tér vissza Oroszországba, amíg a Kreml jelenlegi vezetője van hatalmon. A moszkvai bíróság júliusban elfogatóparancsot adott ki ellene, az orosz hatóságok pedig felvették a terroristák és szélsőségesek listájára.

Hírdetés

Navalnij volt Vlagyimir Putyin orosz elnök legjelentősebb ellenfele. Február 16-án halt meg egy fogolytáborban a szibériai Yamalskonenet autonóm körzetben lévő Charp faluban, ahol több mint 30 éves börtönbüntetését töltötte. Addig több mint három évet töltött börtönben, ennek nagy részét magánzárkában.

Navalnaja szerint Putyin rendelte el férje meggyilkolását, amit a Kreml többször is cáfolt. Az AP hírügynökség és a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálatok szerint nem Putyin rendelte meg Navalnij meggyilkolását. Augusztusban Navalnaja visszautasította a nyomozók azon állítását, hogy Navalnij több betegség következtében halt meg. A BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy a férje helyett jelenleg általa vezetett korrupcióellenes szervezetnek vannak bizonyítékai, amelyeket akkor tesz közzé, ha „teljes lesz a kép”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »