Juliális Kilyénben

Juliális Kilyénben

Bárhogy forog a nagyvilág kereke, településeinken él a vonzalom a kikapcsolódáshoz, közösségi ünnepeken szól a zene, lassítanak a rohanó hetek és esztendők: a kilyéniek is valósággal várták a falunapot, mi meg azon csodálkoztunk, hogy a csengő muzsikaszó közepette mindenki mozgatta vállát, billegtette magát, érezni lehetett, hogy vigadott a mindennapok embere.

Baloga Csilla fiatal falufelelősnek sikerült maga mellé csoportosítani a városperemi település fiataljait, akik segítették sűrűsödött gondjainak megoldását. Mozgósították magukat a mindennapi feladatok megoldásában, sürögtek-forogtak mellette, és látszott, hogy elismerően követi minden mozdulatukat az ünnepségre összegyűlt faluközösség.

Hírdetés

A falunap szellemi táplálékkal vette kezdetét, kerek órán át mesélt a kilyéni unitárius templom középkori falfestményeiről a szép számban összegyűlteknek Jánó Mihály művészettörténész, mert jócskán voltak olyanok – reformátusok és katolikusok is –, akik nem gondolták, hogy az Erdély gyöngyszeme elnevezést vívta ki magának falujuk unitárius műemlék temploma, ahol a hívek száma alig éri el a negyvenet. Szent László királyunk életének festett történéseit alig emésztették meg a jelenlevők, megszólalt a falunapi köztéri zene, a legszebb magyar népdalcsokrokat mutatta be a sepsiszentgyörgyi Muskátli zenekar, fellépett Kovács Enikő, Orbán-Bara Gábor, énekelt és konferált Molnár Ferenc, Benedek Károly korelnök pedig elmondta, hogy 2016-tól megállás nélkül szórakoztatja közönségét zenével a Muskátli. Nagy sikert aratott a Tekergők kisegyüttes gyermekkoncertjével, sikerült a színpadra csalogatni az összesereglett gyerekeket, együtt énekeltek a csalogányról, mesebeli állatokról, Micimackóról a közönséggel, doboltak a színpadon, nótáztak a szólóénekes Farkas Tamás Zoltánnal. Délutánra járt az idő, amikor fellépett Kilyén évről évre megújuló Búzavirág kórusa, önerejükből készített új viseletükkel, új énekes-hegedűsükkel és szebbnél szebb nótáikkal. Népes vendégsereg érkezett Kilyén magyarországi testvértelepüléséről Sárpilisről, élén Figler János polgármesterrel, aki viszont meghívta a kilyénieket az ősszel sorra kerülő Sárpilisi falunapra.

Közönségből sem volt hiány, jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt a nagyszalontai Romániai Magyar Nyugdíjas Egyesület küldöttsége Nagy Irma elnök asszonnyal, viszonozva a Búzavirág kilyéni dalkör és a sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szalontai látogatását élén Barabás Gyöngyike elnök asszonnyal.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »