Juhászlakodalom a Tündérvölgyben

Juhászlakodalom a Tündérvölgyben

A kovásznai Iustinian Teculescu Kulturális Egyesület és a Megyei Juhtenyésztők Egyesülete szervezésében, a megyei tanács és Kovászna Város Önkormányzata anyagi támogatásával vasárnap rendezték meg a Tündérvölgyben a kovásznai román közösség legnagyobb etnokulturális ünnepét, a hagyományos Illés-napi juhászlakodalmat.

A népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok a vajnafalvi ortodox templom előtti térről román nemzeti színű szalagokkal feldíszített szekereken vonultak a tündérvölgyi tisztásra, ahol bemutatták a helyi lakodalmas szokásokat. Idén Ana Sandulea volt a menyasszony és Cătălin Ștefan a vőlegény. Az ifjú párnak ez amolyan főpróba is volt, hiszen ősz elején valódi esküvőjüket tartják. 

Hírdetés

A rendezvény külön színfoltjának számított a megyei juhtenyésztők egyesülete által szervezett állatkiállítás, amelyen a helybeli juhtenyésztők mellett kézdivásárhelyi, vargyasi, lemhényi, illyefalvi, kézdimartonosi, csíkszeredai, sőt, a Kárpátokon túlról érkezett juhtenyésztők is bemutatták legszebb fajjuhaikat. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »