Juhász Péterék nagyot buktak a rajtvonalnál, a Momentum kilenc helyen nem tudta összegyűjteni az aláírásokat

Az Együtt bejelentette, hogy 15 megyében közel ötven egyéni jelöltet állítanak majd. Vagyis a választókerületek több mint a felében és négy megyében nem lesz jelöltjük.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja országos listát állít az április 8-i választáson, az ehhez szükséges dokumentumokat benyújtották a Nemzeti Választási Bizottságnak – közölte a párt elnöke és a miniszterelnök-jelöltje hétfőn sajtótájékoztatón.

Szigetvári Viktor miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy még nem véglegesek az adatok, de 15 megyében közel ötven egyéni jelöltet állítanak majd. Mindezt úgy értékelte, hogy várakozáson felül jól sikerült az aláírásgyűjtésük és képesek voltak bebizonyítani, hogy pártjuk országos szervezettel és hálózattal rendelkezik.

Pedig ez a szám azt jelenti, hogy

  • négy megyében egyáltalán nem lesz Együtt-jelölt.
  • És a választókerületek több mint a felében nem sikerült 500 támogatót találni, és nem lesz Együtt-jelölt a szavazólapon.
  • Itt értelemszerűen töredékszavazatokra sem számíthat az egyéni jelöltek után a párt.
  • Az Együtt eddig bejelentette, hogy két-két MSZP-s, DK-s, LMP-s és két független (Kész Zoltán és Mellár Tamás) javára visszalépnek, de az Együtt irányába semmilyen viszonzás nem történt eddig.

    Hírdetés

    Az Együtt úgy látja, hogy áprilisban az egyéni választókerületekben lehet leváltani az "Orbán-rezsimet" – mondta Szigetvári Viktor. Az Együtt ugyanis hisz abban, hogy "Hódmezővásárhely példáját mindenkinek értenie kell". Emiatt több választókerületben is visszaléptek az LMP és az MSZP javára, most azt várják, hogy ezek a visszalépések váljanak kölcsönössé. A Jobbikkal nem készülnek együttműködésre.

    Kilenc helyen nem jött össze az 500 aláírás a Momentumnak

    A Momentum hétfőn leadta a Nemzeti Választási Irodánál a párt országos listáját. A listát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vezeti, utána a további elnökségi tagok, majd az egyéni választókerületi jelöltek következnek.

    Az elnök, Fekete-Győr András azt is közölte, hogy a párt 97 jelöltje adta le a szükséges több mint 500 aláírást a választási irodákban – összesen 62 295 ajánlást gyűjtött a párt. "Ezzel a Momentum jelöltjei a választókerületek több mint 90 százalékában ott vannak, hogy olyan új politikai generációt képviseljenek, akik az emberekért, és nem önmagukért dolgoznak" – közölte a párt.

    Vagyis a 106-ból kilenc helyen biztosan nem lesz az egyéni szavazólapon momentumos jelölt.

    A választási adatok szerint a következő helyeken bukott el az ajánlásgyűjtésnél a Momentum: Gyöngyös, Mezőkövesd, Tiszaújváros, Balassagyarmat, Sárbogárd, Esztergom, Mohács, Barcs, Mosonmagyaróvár.

    Gekete-Győr a dolgot azzal szépítette, hogy "a Momentum az első olyan párt, akinek egy évvel az indulása után sikerült ennyi jelöltet állítania. 2006-ban a Jobbik már 3 éve működött pártként, de a MIÉP-pel szövetségben sem tudott értelmezhető eredményt felmutatni a választásokon. 2010-ban az egy évvel korábban alakult LMP alig több mint a választókerületek felében tudott jelöltet állítani. A magyar politika történetében még semelyik párt nem tudott hasonló eredményt elérni egy év alatt."

    Fekete-Győr András célzott arra, hogy lehetnek még visszalépések. Minden "nem fideszes választópolgár arra kért minket, hogy segítsük elő a kormányváltást április 8-án. Ezért a Momentum elnöksége március 11-ére egy jelölti kongresszust hív össze, ahol megvitatják, hogy mit tegyenek a választókerületekben".

    (Index nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »