Jubilált a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága

Jubilált a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága

Idén is az ipolysági Szondy György Gimnázium volt a házigazdája a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága röplabdatornájának. A 28. évfolyam tornájára négy szlovákiai magyar tannyelvű gimnázium jelentkezett be.

A november 30-ai esemény nyitányaként felidézték:

Évtizedeken keresztül ő koordinálta az országos bajnokságot.

Mint a megnyitón Zachar Pál, Ipolyság polgármestere kifejtette, az országos bajnokságnak már jelentős hagyománya van, melyre lehet építeni. Révész Ferenc nyugalmazott tanár külön megköszönte, hogy továbbviszik az általa harminc évvel ezelőtt életre hívott sporteseményt.

– ezt már Gajdács Mónika, a Szondy György Gimnázium igazgatója szögezte le a megnyitón.

A kezdeti időszakban öt sportágban versenyeztek a felvidéki magyar gimnazisták. A röplabda mellett kisteremfoci, kézilabda, kosárlabda és atlétika szerepelt a bajnokság számai között. Fokozatosan vált népszerűvé a bajnokság, voltak olyan évfolyamok, amikor 14–16 gimnázium diákcsapata vett részt az egyes tornákon.

Hírdetés

Szinte az összes régió képviseltette magát a bajnokságon. Az első időszakban minden tornának Ipolyság adott otthont. Majd az egyes sportágak tornáját más-más gimnázium szervezte meg.

Idővel csökkent a tornák száma, napjainkra a röplabdabajnokság és a kisteremfoci maradt. Az előbbit a hagyományt követve Ipolyságon szervezik meg. A kisteremfoci házigazdája a galántai Kodály Zoltán Gimnázium lett.

Az országos bajnokság röplabdatornáján a komáromi Selye János Gimnázium, a Marianum Egyházi Iskolaközpont, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium és a házigazda Szondy György Gimnázium vett részt. Mind a négy tanintézmény fiú- és lánycsapatot is indított a tornára.

A 28. Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága röplabdatornája az alábbi eredménnyel zárult: a lányok kategóriájában első helyen végzett a Selye János Gimnázium, második lett a Kodály Zoltán Gimnázium, míg a harmadik helyet a Szondy György Gimnázium csapata  szerezte meg.

A fiúknál az alábbi eredmény született: első helyezett lett a Selye János Gimnázium, második helyen végzet a Kodály Zoltán Gimnázium, harmadik helyezést ért el a Szondy György Gimnázium.

Értékelték a legjobb játékosokat is. A lányok mezőnyében Bödők Bernadett részesült elismerésben, a fiúk közül Kukucs Attila lett a torna legjobb játékosa. Mindketten a Selye János Gimnázium diákjai.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »