Jövő ősztől már falfestékkel is fűthetünk

A lakás fűtésére is alkalmas falfestékek forgalmazását jövő ősszel kezdi meg a Poli-Farbe Vegyipari Kft. – mondta Szabó Antal a cég ügyvezetője a termék prototípusát bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten. 

A termék, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével együttműködve fejlesztettek ki, három rétegből áll.

A hőszigetelő réteg melletti a fűtő festék, amely az elektromos energiát alakítja át hőenergiává, ezt pedig a dekorréteg fedi, a fehér vagy színes falfesték.

A termék alkalmazásához így épületgépészre és festőre is szükség van.

A közlemény szerint a 100 milliós nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a lakások ökológiai lábnyoma. További feladat a prototípus formájában létező technológia komplett rendszerré fejlesztése, illetve a műszaki, gépészeti tartalom egyszerűsítése.

Kérdésre válaszolva Szabó Antal elmondta, hogy a Poli-Farbe újítása nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos lakásfűtési eszközöket.

Hírdetés

Ezzel a falfestékkel ellátott 6 négyzetméteres felülettel 60-70 négyzetméteres lakást lehet fűteni, négyzetméterenként 500-550 watt teljesítménnyel.

Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a Poli-Farbe felkérését. Azt tudták, hogy lehet olyan felületet készíteni, amely hőt bocsát ki, a termék kialakításában az volt a nehézség, hogyan lehet a felület által kibocsátott hőt szabályozni – mondta.

Nagy Armand, a Poli-Farbe Kft. fejlesztő és technológiai vezetője elmondta, hogy ezt a típusú falfestéket úgy alakították ki, hogy a lakás bármely részébe fel lehet „szerelni”. Ugyanakkor megjegyezte, szerinte

azokon helyeken lesz igazán hasznos, amelyek fűtése hagyományos eszközökkel nem vagy csak nehezen megoldható, példaként az előszobát említette.

A terméket a jövőben úgy fejlesztik tovább, hogy az megfelelő része legyen az okosotthonoknak, így akár mobil telefonról is vezérelhetővé váljon.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »