Jövő hétvégén áttérünk a téli időszámításra. Egy órával többet alhatunk

Jövő hétvégén áttérünk a téli időszámításra. Egy órával többet alhatunk

Nyitókép: SITA

Szlovákia jövő szombaton, azaz október 26-áról 27-re vasárnapra virradó éjszaka átáll a nyári időszámításról a téli, azaz közép-európai időszámításra. Az óramutatók éjjel 3 órakor visszaállnak 2 órára. Az emberek így egy órával tovább alhatnak.

A nyári időszámítás bevezetésének fő célja az energiatakarékosság és a természetes nappali fény jobb kihasználása volt. Hátránya a bioritmus sérülése, ami sok ember számára problémát jelent.

A nyári időszámítást először 1916-tól 1918-ig, majd 1940-től 1949-ig tartó időszakban vezették be Szlovákiában. Harminc év szünet után 1979-ben vezették be újra.

Hírdetés

Az 1990-es évek közepéig fél évig tartott a nyári időszámítás, 1999 óta viszont Szlovákia csatlakozott az Európai Unióhoz, a nyári időszámítás így hét hónapig tart, március végétől október végéig.

A nyári időről téli időre történő átállítását minden európai ország alkalmazza, kivéve Oroszországot, Fehéroroszországot, Izlandot, valamint Grönland egy részét és néhány szigetet.

Az időváltoztatás így problémákat okozhat a kommunikációban, az olyan országok közötti utazásban, ahol nem alkalmazzák a kétféle időszámítást.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »