Jövő héttől telefonon követhetik nyomon a gútaiak, mennyi szemetet termelnek

Jövő héttől telefonon követhetik nyomon a gútaiak, mennyi szemetet termelnek

Február 7-től lesz elérhető az a telefonos alkalmazás, aminek köszönhetően napra pontosan követhetik a helyi lakosok és vállalkozók, hogy mennyi szemetet szállítottak el tőlük. A hulladékgazdálkodás aktualitásairól, a mennyiségalapú gyűjtés eddigi eredményeiről, valamint a hulladékgazdálkodás nyomon követesére szolgáló új telefonos alkalmazás bevezetéséről tartott sajtótájékoztatót a város vezetése.

Gúta városa 2022 év elején teljesen új alapokra helyezte a hulladékgazdálkodást: bevezették a mennyiségalapú elszámolást, amelynek lényege, hogy mindenki annak alapján fizet, amennyi szemetet termel. A hulladékgazdálkodás reformja beváltotta a hozzá fűzött reményeket:

Kárpáty Ernő alpolgármester elmondta, 2021-ben a negyedi szeméttelepre 3277 tonna szemetet szállítottak Gútáról, mely mennyiség 2022-ben 2400 tonnára csökkent. Ez azt feltételezi, hogy jelentősen növekedett a szelektálási ráta, erről azonban még nincsenek pontos adatok, melyek várhatóan február végével lesznek elérhetőek, jegyezte meg. A 2021-es évben azonban már 50,73 százalékos szelektálási rátával rendelkezett a város, emelte ki.

A sajtótájékoztatón az alkalmazás kifejlesztője, a WAMA Enviromental Solutions cég képviseletében Ľubomír Kozák mutatta be a mobilapplikációt, amelynek lényege, hogy a gútai háztartások könnyen és megbízható módon áttekinthessék a hulladékgazdálkodásukat. Mint mondta, az applikáció alkalmazásához megkerülhetetlen az önkormányzat, ahonnan a lakosok által megadott e-mail-címre küldik majd el az alkalmazáshoz való hozzáférést.

Hírdetés

„Egy egyszerű regisztrációt követően a felhasználó saját fiókot tud létrehozni, egyéni jelszóval, majd az alkalmazásnak köszönhetően követheti, mennyi szemetet vittek el tőle, illetve jelzést kap a közelgő szemétszállítási napról vagy az esetleges változásokról is” – magyarázta. Az alkalmazás szlovák és magyar nyelvű mutációban is elérhető és minden operációs rendszerben működik, tették még hozzá. Az applikáció abban segíti majd a lakosokat, hogy figyelemmel kísérhessék az általuk kitermelt szemét mennyiségének alakulását, amelyről eddig csak személyesen, vagy telefonon tudtak tájékozódni a gútai városházán.

Halász Béla polgármester az applikáció letöltésével kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy február 7-től a városházán is segíteni tudják a lakosok regisztrációját, ezen felül kétnyelvű tájékoztatókat küldenek minden egyes gútai háztartásba erről a lehetőségről. „Egy e-mail-címre egy háztartást lehet regisztrálni. A cél az, hogy minél többen használják ezt a lehetőséget, de tisztában vagyunk vele, hogy mindenki nem fog tudni beregisztrálni. Számukra marad a hagyományos módszer: vagy betelefonálnak a hivatalba, vagy személyesen jönnek be megkérdezni” – tájékoztatott a polgármester.

A tavaly év elején bevezetett mennyiségalapú hulladékgazdálkodási rendszer szerint azok számára, akik chippel ellátott kukákkal rendelkeznek (ennek köszönhetően pontosan mérni lehet a kitermelt háztartási hulladék mennyiségét) két tételből tevődik össze a szemétilleték: egy 12,50 eurós rögzített átalánydíjból (nyugdíjasok és egészségkárosodottak számára 6 euró), valamint mozgó részből. Ez utóbbi kilogrammonként 10 cent, tehát éves szinten – 130 kilogramm átlagos szemétmennyiséget alapul véve – további 13 euró. A mozgó rész mindenki számára egységes, 10 cent kilogrammonként.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »