Jövő héten megszűnhet a 129 éves Újpest FC

Jövő héten megszűnhet a 129 éves Újpest FC

Jövő héten bedobhatja a törülközőt az Újpest FC tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet, ha az MLSZ nem engedélyezi, hogy a jövőben az Újpest 1885 Futball Kft. formájában folytassa működését.

Mint ismert, Roderick Duchatelet belga üzletember 2011 októberében lett az NB I.-es Újpest futballcsapatát működtető Újpest FC Kft. tulajdonosa. Csakhogy ahogy telt-múlt az idő, egyre több csontváz kezdett kidőlni a szekrényből, különféle visszadátumozott, vélelmezhetően hamisított szerződések, havi kétmillió forintos játékosfizetések (amelyek néhány nappal az adásvétel aláírása előtt keletkeztek, az addigi félmilliós bért hirtelen megnégyszerezve…) kerültek napvilágra – írja a szombati Nemzeti Sport, Duchatelet ügyvédjére, Visontai Csongorra hivatkozva.

„Amikor Roderick Duchatelet átvette az újpesti futballvállalkozást, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, csakhogy egy idő után jelentkeztek olyan offshore cégek is, amelyek nem szerepeltek az egyezségben, vagy amelyek követeléséről később kiderült, nem megalapozott vagy erősen vitatható. Az egyik ciprusi bejegyzésű cég például azzal állt elő, hogy három játékos eligazolása után jár neki százharmincnyolcezer euró. Minthogy az már a sokadik hasonló számla volt, a belga tulajdonosnak kezdett rossz érzése támadni. Megkérdezte az érintett labdarúgókat, van-e bármi közük a nevezett céghez, mire ők nemmel feleltek. A semmiből felbukkanó szerződések, számlák és felszólítások azonban egyre csak szaporodtak. Ami közös volt bennük: majd’ mindegyik szerződést az egyik volt ügyvezető szignálta” – olvasható a lapban.

Sokan azt gyanították, Rajczi Péter hosszú ideig tartó mellőzése is összefüggésben volt a zavaros szerződésekkel – a csatár azóta már előbb a Kecskemét, majd a Mezőkövesd csapatához igazolt.

Hírdetés

A lényeg a következő: Duchatelet két éven át fizetett, mint a katonatiszt, de aztán megelégelte, hogy nyakló nélkül pumpolják, és beintett a pénzüket követelő offshore-cégeknek. Az egészben a legszebb, hogy azok a játékosok,akiknek az állítólagos fizetéséről szó van, nem is tudnak a szóban forgó kamu vállalkozásokról… Duchatelet pert indított igaza bizonyítására, csakhogy az offshore-cégek meg felszámolási eljárást kezdeményeztek az Újpest FC Kft. ellen, amely nem hajlandó továbbra is eljátszani a balfácán szerepét.

Jövő héten elválik a tüdő a májtól

Mi a megoldás?
„A parlament decemberben megszavazta a sporttörvénynek azt a módosítását, amelynek értelmében az indulási jog átruházható az anyaegyesületre – tért rá az Újpest ügyvédje a lehetséges megoldásra. – Persze szigorú feltételek mellett. Az Újpestnek azonban Duchatelet úr jóvoltából nincs sem köztartozása, sem adóssága arra az időszakra vonatkozóan, amióta átvette a klub irányítását. Azt a szövetség is látja, hogy nem egy szerencselovag, saját magánvagyonából megvett például egy apartmanházat tizenhat lakással, amelyben a futballistákat szállásolja el, aztán ahogy említettem, már eddig is hatalmas adósságot törlesztett, a jogos tartozásokat kifizette, az pedig egyszerűen nem igaz, hogy az adózás alól akar kibújni ezzel a művelettel: tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkaszába adó formájában, a munkaviszonyban foglalkoztatott labdarúgók mellett számos dolgozónak jelent biztos megélhetést az újpesti sportvállalkozás! Szóval most az MLSZ döntésén múlik, hogy az Újpest egy új kft.-vel folytathatja-e a bajnokságot. A licenc ugyanis nem átruházható, arról tehát az MLSZ-nek kell döntenie, megadja-e azt az új cégnek. A szövetség egyébként tüzetesen megvizsgálta az Újpestet, átvizsgált minden papírt, ahogy azt ilyenkor kell is, de remélhetőleg értékeli Duchatelet úr eddigi erőfeszítéseit, hogy már most is mennyit áldozott a hússzoros magyar bajnokra, és a jövő heti döntésével megadja az engedélyt az Újpest 1885 Futball Kft.-nek. Ha nem, úgy az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik.”

Szóval a jövő héten eldől, hogy megmarad-e a magyar labdarúgás legrégibb, 129 éves klubja.

Eközben, szinte észrevétlenül, az Újpest szombaton 18 órakor a Kaposvár csapatát fogadja a 19. fordulóban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »