Jövő héten indulhat a bandaháború a fideszes oligarchák között

Jövő héten indulhat a bandaháború a fideszes oligarchák között

„Mint kés a vajon”. Így ment át Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fideszes elnöke által jegyzett törvénymódosító-javaslat az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságán. Legalábbis így látta Sallai Róbert Benedek, az LMP szakpolitikusa, amit később csak megerősíteni tudott Magyar Zoltán, a bizottság jobbikos alelnöke.
 

Mint ismert, Győrffy Balázs azután nyújtotta be a Tisztelt Ház elé a javaslatát, hogy a földtörvény módosítása nem kapta meg az Országgyűlés kétharmados támogatását, így a fideszesek a Lex Simicskát kénytelenek más módon áterőszakolni a törvényhozáson.

A lényeg:

Az első Orbán-kormány még 2001. június 12-én játszott ki tizenkét állami mezőgazdasági vállalatot („piszkos tizenkettő”) magánkézbe („dolgozói magánosítás”), amelyből aztán három (Lajta-hansági Mezőgazdasági Rt., Sárvári Mezőgazdasági Rt., Szombathelyi Tangazdaság) Simicska Lajos érdekeltségébe került (Mezort Általános Befektetési Zrt.).

Jellemző, hogy ezek az értékes állami tulajdonban lévő földterületek jóval a piaci ár alatt kerültek bérbe, és döbbenetesen hosszú ideig, 50 évig gazdálkodhattak a szerencsés kevesek ezen a földön.

Még a második Orbán-kormány is annyira szerette a földoligarcháit (vö.: Simicska, Csányi), hogy kétharmados védelmet biztosított számukra a földforgalmi törvényben. Csakhogy a két kollégiumi barát összeveszett egymással, és Orbán Viktor bosszúja nemcsak a Közgépre, hanem a Mezortra is lesújtott.

Magyar Zoltán is erre hívta fel a figyelmet, amikor arról beszélt az Alfahírnek, hogy

a Fidesz még a saját maga által kreált Alaptörvénnyel is szembemegy, csakhogy kijátssza a földeket a haveroknak, és hogy ártson Simicskának.

A kicsinyességet azon is tetten érhetjük, hogy a Fideszt az elmúlt öt esztendőben, amiből több mint 4 évet kétharmados többséggel töltött el a parlamentben, nem zavarta, hogy Simicska mennyiért bérli a földjeit. A kormánypártot mindössze egy hete érdekli ez.

A nemzeti ellenzék politikusa egyébiránt elmondta, a Mezőgazdasági bizottság egy húsz perces „vita” után támogatásáról biztosította a beterjesztőt,

Hírdetés

és azzal, hogy egy eredetileg kétharmados törvényt egyszerű többséggel akarja a Fidesz elfogadtatni, a bandaháború szintjére húzza le a magyar jogalkotást.

S ennek a bandaháborúnak az oltárán áldozzák fel az egyik utolsó nemzeti vagyont, a termőföldet – sóhajtott fel Magyar Zoltán, majd hozzáfűzte a Jobbik az Alkotmánybíróság elé viszi a kérdést.

Sallai Róbert Benedek is az értetlenkedésének adott akkor hangot, amikor lapunknak azt fejtegette, hogy

hiába próbáltak érvelni a fideszes képviselőknek, hiába jelezték, ha a módosító átmegy perek sokasága fogja megbénítani a magyar mezőgazdaság szereplőit, a kormánypárti politikusokat ez hidegen hagyta.

Aggodalmát fejezte ki a huszonkét állami erdőgazdaság kapcsán is. Mint ismert, a kiszivárogtatott Kehi anyagok komoly szabálytalanságokat, hiányosságokat tártak fel a gazdálkodásban, azonban az állami erdészetek elleni kampány időpontja gyanakvásra ad okot.

Mindenesetre lapunkhoz is eljutott több olyan pletyka, mely szerint

a Fidesz célkeresztjében már az erdőgazdaságaink állnak.

S ne legyünk szívbajosak, akkor, ha tagadják, korábban arra is nemet mondott Orbán Viktor, hogy magyar termőföld külföldi kézbe kerülhet.

A törvényjavaslatot várhatóan jövőhét kedden fogadja el az Országgyűlés.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »