Jourová, az európai értékek buzgó védelmezője akár a saját hátán is bevinné Ukrajnát az EU-ba

Jourová, az európai értékek buzgó védelmezője akár a saját hátán is bevinné Ukrajnát az EU-ba

A kettős mérce iskolapéldáját mutatja „kedvenc“ uniós biztosunk, Vera Jourová, aki ezúttal a francia Le Monde által vele készített interjúban többek között a szélsőjobboldali pártok előretörése miatt siránkozott, amiért szerinte az EU is felelős. Gyanúnk, hogy inkább a liberális baloldal bástyáinak meggyengülése fáj az európai értékekért felelős uniós biztosnak, akinek meglehetősen vitatható elképzelései vannak a szóban forgó értékekről.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy míg állandó jelleggel a magyarországi jogállamiság és a szerinte betegnek tartott demokrácia miatt aggódik, addig minden alkalmat megragad, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának sárba ragadt szekerén lendítsen egyet.

Az ukrán uniós érettség rogyadozó épületét azzal kívánta aládúcolni, hogy most érkezett Kijevből, ahol Zelenszkij bizonyára szívhez szólóan zongorázott lelke húrjain, mert arra a megállapításra jutott, hogy ugyan „a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén van még tennivaló, de Ukrajna eltökélt, és december közepére készen lesz“ és „minden feltételt teljesít a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megnyitásához”.

Hírdetés

Naiv vagy inkább mérhetetlenül pofátlan kijelentés ez annak ellenére, hogy az Ukrajnában történő számtalan jogtiprás orvoslására, illetve a már szinte Ukrajna szinonimájává vált korrupció visszaszorítására csak ígéret van, s érdekes módon annak ellenére is, hogy az ukránok még Ursula von der Leyenék szerint sem tudnak jelenleg megfelelni a csatlakozáshoz szükséges feltételek többségének.

Minden iránta érzett előítélet mellőzésével a szépen hangzó európai értékekért felelős uniós biztosnak hivatalból is tudnia kéne, hiszen a szakterületébe vág, hogy tagjelölt országnak teljesítenie kell a tagság feltételeit, amelyet „koppenhágai kritériumoknak” neveznek:
Ide tartoznak az alapvető értékek – így a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, valamint a kisebbségi jogok – tiszteletét és védelmét garantáló stabil intézményrendszer megléte és a működő, szabad piacgazdaság, valamint az EU-n belüli versennyel és piaci erőkkel való megbirkózás képessége.

Márpedig Ukrajna már a „koppenhágai kritériumok” tesztjén elbukik, ahogy elégtelent érdemel Jourová asszony is a európai értékek „buzgó” védelme terén.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »