Jourov�t meglepte, menyire messze ment a magyar korm�ny

Az Európai Bizottság elégedett a magyar kormány vállalásaival, de ezeket még végre kell hajtani – erről is beszélt Navracsics Tibor hétfő reggel az InfoRádióban. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint elengedhetetlen, hogy november 19-éig létrejöjjön a Közbeszerzési Integritási Hatóság.

Ennek meg kell kezdeni a működését elnököstül, személyzetestül, jogszabályi környezetével együtt, önálló intézményként – mondta Navracsics, és hozzátette, reményei szerint már pénteken benyújtják az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Mindehhez még októberben el kellene fogadni a tárgyalások nyomán születő magyar törvénycsomagot. A miniszter szerint a törvények októberi elfogadása jó üzenet lenne az Európai Bizottság felé, amely elégedett a magyar kormányzat vállalásaival. Navracsics úgy fogalmazott, hogy „most már csak végre kell hajtani azokat”.

Navracsics a vasárnapi sajtótájékoztatóján is arról beszélt, hogy a kormánynak esze ágában sincsen a saját maga által tett vállalásait nem teljesíteni, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy újabb elvárások Magyarországgal szemben már nem támaszthatók a jogállamisági eljárásban.

„Semmit nem alkudott ki a bizottság Magyarországgal”

Hírdetés

Abszurdnak nevezte az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová, hogy kialkudták volna a magyar kormánnyal azt, hogy a megfelelő törvényjavaslatok esetén Magyarország megszerezhesse az uniós forrásokat – írja a Telex a Bild cikke alapján.

Semmit nem alkudott ki a bizottság Magyarországgal. Nagyon alaposan alkalmazzuk a jogállamiság szabályait, hiszen fel kell mérnünk, hogy az egyes tagállamokban kellően védettek-e az uniós források a visszaélésekkel szemben. Magyarország esetében a válasz az, hogy nyilvánvalóan nem – mondta Jourová, aki azt is elárulta, hogy meglepte, menyire messze ment a magyar kormány az engedményeikkel. Úgy fogalmazott, hogy: „a jogállamisági mechanizmus csak arra jogosít fel minket, hogy az uniós pénzek védelmét biztosítsuk. Ezen a területen Magyarország igen messzire ment a vállalásaival. Azonban a jogállamisági mechanizmus nem az egyetlen megoldás mindazon problémákra, amiket Magyarországon látunk”.

Vera Jourová szerint az is elképzelhető, hogy ha a bizottság újabb problémákat lát Magyarországon, akkor a jövőben újraindíthatja a mechanizmust.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »