Jót tenne a Magyar Szövetségnek is egy női vezető

Jót tenne a Magyar Szövetségnek is egy női vezető

Szili Katalin miniszterelnöki tanácsadó a Gombaszögi Nyári Tábor egyik fórumán kifejtette: a Magyar Szövetség elmúlt néhány éves sikertelen politikáját látva, jót tenne a pártnak egy női vezető. Jelenleg úgy látja, a pártnak nincs üzenete a felvidéki magyarságnak, a nőkben nagyobb az ambíció és az empátia.

Keresd a nőt! címmel két fórumra is sor került az idei Gombaszögi Nyári Táborban.

Szerdán, július 17-én a szakemberek, míg pénteken, július 19-én a közéleti szereplők, női politikusok ültek kerekasztalhoz. Arra keresték a választ, miért vállal olyan kevés nő szerepet a közéletben és a politikában? Milyen akadályokba ütközik, aki erre az útra lép? Mit tehetünk a nemi egyenlőség eléréséért ezen a területen?

A fórum első részének a meghívottja volt Balogh Lídia, a magyarországi Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatója; Juhász Borbála, nőtörténész, gender szakértő, a Női Érdékérvényesítő Szövetség alapítója és korábbi elnöke, az Európai Női Lobbi volt alelnöke; Szapu Marianna, feminista filozófus, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarán működő Gendertanulmányok Központ vezetője, illetve a szlovák “Karikázz nőt” (Zakrúžkuj ženu) mozgalom nagykövete, akiket Rigó Orsolya kérdezett a Petőfi Színpadon.

A felmerülő kérdésekre első kézből kaphattuk meg a válaszokat a fórum második részében Szili Katalin budapesti miniszterelnöki főtanácsadótól, egykori házelnöktől, Hetey Ágota Magyarország kassai főkonzuljatól, Gergely Papp Adrianna a Magyar Szövetség Nőtagozatának alapító elnökétől, Debrőd polgármesterétől és Bauer Ildikó Nyitra megyei képviselőtől. A moderátor Orosz Kiss Réka volt.

Szerinte ezen értékek a nőkben sokkal jobban megtalálhatók. Hozzátette, elég sajátságosnak találja a mai közéletet, de úgy látja ezzel kapcsolatban a politikában is elkezdődött egyfajta változás.

Hangsúlyozta, a nők politikai szerepvállalásához fontos, hogy meglegyen a szilárd családi háttér. Megjegyezte, egy nőnek nem lenne szabad választás elé állítania magát a karrier és politika vagy a gyermek között, hiszen – mint mondta – ha adott a támogató családi háttér, akkor a kettő egyszerre megoldható.

Hírdetés

A miniszterelnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hisz abban, ha egy egészséges társadalomban vannak ambíciók és érdemek, mindenki tud karriert építeni a közélet bármelyik területén. Megjegyezte, számára a civil közösségekben dolgozó hölgyek is legalább olyan fontosak a közéleti tevékenységükkel, mint a kinevezett politikusok.

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja a többi között arról beszélt, minden sikeres nő mögött ott áll egy férfi, az ő esetében pedig ott áll mögötte az egész család. A gyerek úgy nő fel, amit a családban lát.

Gergely Papp Adrianna, a Magyar Szövetség Nőtagozatának alapítója úgy véli, az organikus szabályok felbomlottak, a politikum elférfiasodott, pedig a közösségépítéshez nők kellenek. Említést tett arról, hogy sok nőtársa a politikában nem jut szóhoz, mert női módszerekkel, látásmóddal és nőiességgel szeretne hozzányúlni egyes témákhoz. A többi között arról is beszélt, a szlovákiai magyar politika terén nagy szükség lenne a női kvóta meghatározására.

Bauer Ildikó megyei képviselő kifejtette, amíg nem lesznek pozitív példák, és a férfiak nem fogják odaengedni a nőket a vezető pozíciókhoz, nehéz lesz további nőket motiválni arra, hogy egyáltalán vállaljanak közéleti szerepet.

Kifejtette, nem lehet mindenkinek megfelelni, edzettségre és karakterre van szükség.

A felmerült téma, hogy a Magyar Szövetség élére álljon nő, egészen aktuális, hiszen szeptemberben a pártban tisztújításra kerül sor, s most zajlanak a jelölések.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »