Jordánia nem tűri, hogy bárki megsértse az ország légterét

Jordánia nem tűri, hogy bárki megsértse az ország légterét

2024. 10. 19.

Ajman Szafadi jordán külügyminiszter Ammanban fogadta Abbasz Aragcsi iráni külügyminisztert.

A találkozó fő témája a térségben folyó fegyveres konfliktus volt, pontosabban az izraeli-palesztin és az izraeli-libanoni fegyveres konfliktus.

A jordán politikus a megbeszélésen közölte iráni kollégájával, hogy Jordánia nem tűri el, hogy bárki megsértse az ország légterét. A korábban Iránból Izraelre kilőtt rakéták ugyanis áthaladtak Irak és Jordánia légterén is, mielőtt becsapódtak Izraelben.

A jordán légvédelem több iráni rakétát is lelőtt az ország légterében, melyek Jordánia több városában is lehullottak és sérüléseket is okoztak.

Így vonultak át az iráni rakéták a jordán légtéren izraeli célpontok felé:

II. Abdallah jkirály sem szeretné ha bizonyos országok hadszíntérré alakítanák Jordániát.

Abdallah jordán király azt mondta Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszternek, hogy a királyság “nem lesz a regionális konfliktusok színtere” – közölte a királyi palota  A kijelentés az izraeli esetleges megtorlás ügyében történt, miután Irán október 1.-én rakétatámadást indított a cionista rezsim ellen.

Hírdetés

A királyi palota közölte, hogy Abdullah király megerősítette “a regionális deeszkaláció szükségességét” Aragcsi úrral folytatott találkozóján, beleértve a gázai háború, valamint a libanoni Hezbollah és Izrael közötti háború leállítását.

Az Izraellel békeszerződést kötött és az Egyesült Államokkal szövetséges Jordánia szerepet játszott az Izraelre lőtt iráni rakéták egy részének lelövésében október 1-jén. Jordániai tisztviselők szerint a hadsereg azt sem engedi meg, hogy Izrael visszaéljen légterével.

“Őfelsége, a király megismételte azt az állítását, hogy Jordánia nem lesz a regionális konfliktusok színtere” – közölte a királyi palota.

Aragcsi  korábban találkozott Ajman Szafadi jordán miniszterelnökkel, és Izraelt okolta a térségben kialakult “kritikus” helyzetért – közölte az iráni állami média.

Feszült a helyzet Irán és Jordánia között

Jordánia és Irán között évtizedek óta fennáll a diplomáciai kapcsolat , ennek ellenére a királyságnak évek óta nincs nagykövete Teheránban, mert Ammán tiltakozik a térségben zajló iráni fellépéssel szemben.

A feszültség két évvel ezelőtt fokozódott, miután Jordánia iránbarát milíciákat vádolt meg egy évi többmilliárd dolláros kábítószer-csempészetben való részvétellel Dél-Szírián keresztül Jordániába.

Az állami médiában megjelent ritka riportban a jordán televízió szerdán közölte, hogy a biztonsági erők az év eleje óta 36 csempészési kísérletet hiúsítottak meg, többnyire Szíriából. A lefoglalt kábítószer-mennyiségről vagy a csempészetről azonban nem adott tájékoztatást.

Orientalista.hu-Al-Isfahani, Zenobia (Al-Arabiya,MSN)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »