Jordánia egy Izrael elleni háborút modellezett le egy hadgyakorlaton

Jordánia egy Izrael elleni háborút modellezett le egy hadgyakorlaton

Jordánia a napokban hadgyakorlatot tartott, melyen egy esetleges Izrael elleni háborút modelleztek le. Ez hetekkel azután történt, hogy II. Abdullah jordániai király szerint a két ország közötti kapcsolatok ,,rosszabbak mint valaha.,,

Jordánia a hadgyakorlaton azt modellezte kém hogy ki történne, ha támadás érné a Jordán Királyság nyugati, Izraellel közös határát. Eközben az arab média szerint növekszik a feszültség Jordánia és Izrael között.

A helyi források szerint a gyakorlatot múlt hét kedden és szerdán tartották a jordániai különleges erőnek számító Királyi Gárda 1. Gépesített Zászlóaljának részvételével. A ,,Swords of Karama,, nevű hadgyakorlatot Őfelsége II. Abdullah király is megtekintette Omar Razzaz miniszterelnök kíséretében. A gyakorlatra több ország katonai attaséja is ellátogatott.

A beszámolók alapján a jordániai hadsereg védekező hadmozdulatokat gyakorolt különböző egységek és harci repülőgépek, valamint helikopterek bevonásával. A gyakorlat során az alakulatok feladata az volt, hogy megsemmisítsék az ellenséges erők előőrseit és elpusztítsák a hidakat, melyek átkelő pontként szolgálnak Jordánia felé.

Hírdetés

A hadgyakorlat két héttel azután történt, hogy Izrael visszaadta Jordániának a korábban vitatott területnek számító Tzofar és Naharayim enklávékat. A király meg is látogatta ezeket a területeket és kijelentette, hogy az Izraellel való kapcsolatok megromlottak. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy az izraeli hatóságok jogtalanul tartóztattak le és tartottak fogva jordániai állampolgárokat.

Az uralkodó azóta a jordániai parlament nyitó ülésén beszédében elmondta, hogy Jordánia elítéli Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását és sürgeti egy önálló palesztin állam mielőbbi megalakítását, mely az 1967 előtti határok között jönne létre.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Ynet News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »