Jönnek az amerikaiak

Jönnek az amerikaiak

Június közepétől augusztus végéig újabb nagyszabású – és nagy zajhatással járó – amerikai– magyar hadgyakorlatra kerül sor a honvédség bakonyi gyakorló- és lőterein, Újmajor, Hajmáskér, Öskü és Bakonykúti térségében – tudta meg lapunk. Miközben a nyilvános kommunikációban szinte kizárólag az ősszel sorra kerülő, Bátor Harcos fedőnevű hadgyakorlatnak van nyoma, a térségi katonapolitikát és mozgásokat elemzők közül azoknak lett igazuk, akik a NATO-tagországokban zajló, fokozott, hidegháborút idéző kiképzési rendezvények logikája alapján „hiányolták”, hogy tavasszal vagy nyáron nem kerül sor nagyobb amerikai jelenléttel járó hadgyakorlatra.

A meglepetés ereje

Hírdetés

Mint arról lapunk is beszámolt, áprilisban volt ugyan egy amerikai–magyar különleges hadműveleti felkészítés elsősorban táborfalvai helyszínnel – amelyen Colleen Bell nagykövet még arra is vállalkozott, hogy dicséretes akrobatamutatvánnyal a Black Hawk helikoptert reklámozza a magyar félnek –, ám annak nagysága, a Coloradóból érkezett tengerentúli kommandósok vonatkozásában, nem haladta meg a néhány tucat főt.

A nagyszabású nyári rendezvény – melyre egy amerikai felderítő-lövész zászlóalj, több száz főnyi személyi állománnyal, páncélozott járművek tucatjaival érkezik hazánkba – kommunikációja alighanem azért szorult háttérbe, mert az aszimmetrikus hadviselés jegyében immár a NATO részéről is igyekeznek élni a meglepetés erejével, minél kevesebb időt adva az orosz felderítésnek és védelmi tervezésnek a csapattelepítésekre való reagálásra, illetve az információs hadviselést – ellenpropagandát – folytató erőknek az eredményes tevékenységre. Az amerikai tervezésnek meg kell még találnia a szükséges egyensúlyt a számukra előnyös harcászati szempontrendszer és a helyi közösségek tájékoztatásának igénye, valamint az őket vendégül látó haderő fogadókészsége (a honvédséget nagymértékben lekötik a határőrizeti feladatok) között. Hogy ez a „finomhangolás” magyar részről is folyamatban van, arra az is rávilágít, hogy a Honvédelmi Minisztérium májusban felülírt egy 15 éve érvényben lévő utasítást a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, a gyakorlatok is jelzik, hogy a védelem a problémamentes területek közé tartozik, s megnövekedett fontossága az egyik tényező, mely miatt a végnapjait élő washingtoni demokrata adminisztráció visszafogottabb az Orbán-kormány kritikájával.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »