Jönnek a bírságok a silányabb kelet-európai termékek miatt

Jönnek a bírságok a silányabb kelet-európai termékek miatt

Egységes termékellenőrzés és egységes bírságok jönnek, az Európai Bizottság is büntetni akarja a kettős termékminőséget.

Ma terjeszti elő az Európai Bizottság (EB) a kettős minőségű termékek forgalmazásának tilalmát tartalmazó irányelvet, amely kimondja, hogy ugyanazon élelmiszerek vagy termékek eltérő minősége nincs összhangban az uniós jogszabállyal. Azon márkák, amelyek megszegik az előírásokat, szigorú bírságokra számíthatnak.

Az élelmiszerek kettős minőségére hónapok óta figyelmeztet Szlovákia, Csehország, Magyarország és több más kelet-európai uniós tagállam. Több felmérés is igazolta, hogy ugyanazon márkák termékeinek minősége eltérő a nyugat- és a kelet-európai üzletekben. Hosszas nyomásgyakorlás után végül sikerült elérni, hogy a problémával Brüsszelben is elkezdtek foglalkozni, és tavaly már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elfogadhatatlannak nevezte ezeket a praktikákat.

Az EB a cseh hírügynökség szerint szerdán, az uniós fogyasztóvédelmi előírások módosítása kapcsán fogja bemutatni a tisztességtelen kereskedelmi praktikákról szóló irányelv kibővített változatát, amely kifejezetten a kettős élelmiszer-minőséget fogja érinteni. A javaslatban az áll majd, hogy az unió jogrendjét sértő, félrevezető kereskedelmi praktika olyan terméket árusítani, amelynek megjelölése egységes az Európai Unióban, de összetétele eltérő.

Újdonság, hogy a tagállamoknak lehetőségük lesz koordináltan büntetni az előírásokat megszegő társaságokat. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha kiderül, hogy például egy adott mosóport vagy csokoládét egyes tagállamokban eltérő minőségben árulják, akkor az adott gyártó büntetése az egyes országokban elért éves forgalmának négy százaléka lesz. Ráadásul a tagállamok ezen kívül a nemzeti szabályozás szerint még külön is megbüntethetik a társaságot.

A bizottság ugyanakkor már ebben a hónapban be akarja mutatni a termékek minőségellenőrzésének egységes rendszerét és szabályzatát. Ennek köszönhetően az unió minden országában ugyanolyan előírások szerint fogják végezni az ellenőrzéseket, így az eredményeket könnyen össze lehet majd hasonlítani, s a szankcionálás is egyszerűbb lesz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »