Jonathan Franzen: fegyveres felkelés lesz, ha Clinton győz

Jonathan Franzen: fegyveres felkelés lesz, ha Clinton győz

Jonathan Franzen amerikai író belebetegszik az aggodalomba, hogy esetleg Donald Trump nyeri meg az amerikai választást. Az afrikai Nobel-díjas szerző, Wole Soyinka egyenesen összetépné a zöldkártyáját, ha Trump nyerne. Más művészek inkább középre helyezkednek: a rendező Ken Loach szerint egyik amerikai elnökjelölt rosszabb, mint a másik. Susan Sarandon pedig kijelentette, nem szavaz Clintonra, de Trumpra sem.

Jonathan Franzen, az amerikai irodalom sztárja monumentális, a kortárs amerikai átlagpolgár világát bemutató regényeivel vált ismertté. Most a Die Welt német konzervatív napilapnak azt mondta: komoly aggodalommal tölti el, hogy mi lesz, ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást.

A republikánus elnökjelölt sikeréért az elitből való kiábrándultságot és a realitásérzék elvesztését okolja, amelynek szerinte az internet, ezen belül is a közösségi média az oka, mert lehetővé teszi, hogy az ember saját virtuális valóságában éljen.

Hillary Clintonnak megválasztása esetén fegyveres felkelésekkel kell majd szembenéznie

– véli az író, aki szerint Trump felbukkanása károkat okozott a társadalomban. Emiatt előfordulhat, hogy Clinton megválasztása esetén egyesek megkérdőjelezik majd a választás jogszerűségét, és fegyvert fognak.

Az afrikai Nobel-díjas máris pakolna

Afrika leghíresebb írója és a kontinens első Nobel-díjasa, Wole Soyinka azzal fenyegetőzik, hogy elhagyja az Egyesült Államokat és széttépi a zöldkártyáját, ha Donald Trump nyeri meg a 2016-os amerikai elnökválasztást – ezt a 444.hu írta meg a Quartz hírportálra hivatkozva.

A 82 éves író az Oxford Egyetemen tanít, ott mondta el diákjainak: amint bejelentik Trump győzelmét, azonnal elkezd pakolni. Nem tudna azonosulni Trump nyílt migrációellenességével, ami eddigi kampányának egyik tartógerendája volt.

Hírességek tekintetében Hillary Clinton áll jobban

Azért akadnak a művészvilágban olyanok, akik kiállnak a republikánus elnökjelölt mellett, bár kevesebben, mint ahányan ellenérzéseket táplálnak iránta.

Trump mellett teszi le a voksát Clint Eastwood. A legendás színész augusztusban egy interjúban azt mondta: ha Hillary Clinton és Donald Trump között kell választania, akkor Trumpot választja. Elmondása szerint azért, mert Clinton láthatóan Obama nyomában jár.

Hangúlyozta ugyanakkor: egyik jelöltet sem támogatja.

Hírdetés

Clint Eastwood szerint titokban mindenkit fáraszt már a politikai korrektség, és ez az, amibe Trump beletenyerelt.

A 86 éves színész-rendező szerint Trump mond hülyeségeket is, de ez mindkét oldalon megesik, viszont Trump esetében a sajtó és mindenki leragadt ott, hogy „ez egy rasszista”.

A republikánus jelöltet támogatja Jon Voight színész, Kid Rock, a country-énekes Loretta Lay vagy a színész Stephen Baldwin.

Többnyire az elnökjelölt szókimondását dicsérik, és előnynek tartják, hogy az üzleti világból érkezik.

Kid Rock például azt mondta a Rolling Stones magazinnak: hagyni kellene az üzletembert, vagyis Trumpot, hogy úgy vezesse az országot, mint egy üzletet, ráadásul szerinte Trump kampánya „rohadtul szórakoztató”, valamint úgy véli: az ő élete során gyakorlatilag semmi nem változott az országban, mindegy, hogy milyen elnök volt hivatalban.

A rockzenész Ted Nugent szerint egyenesen a Medal of Freedom (a legnagyobb civileknek adható amerikai elismerés) járna Donald Trumpnak, amiért bátran és őszintén kimondja, amit gondol.

A hírességek többsége viszont nem mellette foglal állást. Állítása szerint ez azonban nem zavarja Trumpot: pénteki kampányeseményén azt mondta, nincs szüksége sztárokra ahhoz, hogy meg tudjon tölteni egy rendezvényt a kampány finisében. Ezzel arra utalt, hogy demokrata ellenfele számos celebet felsorakoztatott a kampányában. Péntek este Beyonce és rapper férje, Jay-Z állt színpadra Clintonnal Clevelandben. Korábban Bon Jovi, az R&B énekes Ne-Yo, Jennifer Lopez és Stevie Wonder adott ingyenes koncerteket a kampány részeként.

Ken Loach szerint egyik rosszabb, mint a másik

„Ha Trump győz, akkor isten irgalmazzon nekünk. A legjobb, ha elrejtőzünk valahol. Már annak a puszta gondolata is lidérces, hogy ez az ember az atombomba gombjának közelébe kerülhet” – vélte Ken Loach filmrendező is. Őt az Euronews tévécsatorna kérdezte nemrég a Global Talk című műsorban. A rendezőnek Hillary Clintonról sem jobb a véleménye.

A filmrendező szerint Clinton elnökként folytatná az eddigieket, vagyis az amerikai tőke érdekeit vinné keresztül, ezért az ő megválasztása is rossz hír lenne.

Loach szerint ma egy működésképtelen gazdasági rendszer markában vagyunk, ahol a korlátlan hatalommal bíró nagyvállalatok logikája érvényesül.

„Ki tudja, meddig tudják elnyomni az embereket? Továbbra is elnyomják az embereket. Ezt nevezzük neoliberalizmusnak, ugye? Ez tette tönkre Görögországot, lerombolta sok ember életét, miközben a nagyvállalatok szabályozatlanul működnek, és groteszk az egyenlőtlenség” – vélekedett a rendező.

Susan Sarandon nem választ két gonosz közül

Susan Sarandon sem támogatója Hillary Clintonnak, ezt a BBC-nek mondta a napokban. A női elnökjelölt kérdéséről a színésznő azt mondta: nem a vaginájával szavaz, de ettől függetlenül szeretné, ha egy megfelelő nő kerülhetne a posztra.

A brit közszolgálati csatornának azt is elmondta: a zöldpárti Jill Steinre adja a voksát, mert úgy gondolja: fontos, hogy Clintonon és Trumpon kívül egy harmadik párt jelöltje is indul az elnökválasztáson. Úgy fogalmazott: nem szeretne a két gonosz közül a kevésbé gonoszra szavazni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »