Jön az újabb szociális csomag: Nő a létminimum, többet érnek majd az ebédjegyeink

Jön az újabb szociális csomag: Nő a létminimum, többet érnek majd az ebédjegyeink

Milan Krajniak, a Sme rodina munkaügyi minisztere a szlovák közszolgálati rádióban tájékoztatott a legfontosabb változásokról.

A tárcavezető közölte, az év második felétől, azaz júliustól 15 euróval emelkedik a szlovák létminimum összege, amely ezzel

eléri a 233 eurót.

Krajniak, vitapartnere a Smer-es Ján Richter kritikáira reagálva ugyanitt közölte, Csehországban ugyanennyivel nő a létminimum összege, csakhogy az így sem éri el a 175 eurót.

 

Hírdetés

A tárcavezető kiemelte, a kormány mintegy 238 millió euróval támogatta meg az ország 816 ezer nyugdíjasát, hiszen 300 eurós bónusszal ösztönözték őket a koronavírus elleni oltás felvételére. A műsorvezető kérdésére, vajon a kormány hogyan fogja kompenzálni a lakosságot az elszállt infláció miatt, Krajniak közölte, a 13. havi nyugdíj kifizetésére talán már június közepén sor kerül. Erről a parlamentnek kell előbb szavaznia.

Krajniak külön kiemelte azt is, hogy május elsejétől 17,5%-kal nő az ebédjegyek értéke. Azoknál a munkavállalóknál, ahol a munkáltató a törvény által megszabott minimális hozzájárulást adja, az összeg éves szinten 85, azoknál pedig, akik a maximumot kapják, 115 euróra rúg.

Mint megtudtuk, a kormány már készíti az energetikai szegénység jogi definícióját, mely a támogatásra leginkább rászorulók körét határozná meg. A végleges változat egyelőre nem ismert. Krajniak szerint azok tartoznak majd ebbe a kategóriába, akik

háztartásuk havi bevételének legalább 10%-át energiára költik úgy, hogy ez az összeg nem haladja meg a létminimum másfélszeresét. 

Az előzetes tervek szerint ezeknek a családoknak nem járna ugyan külön támogatás, de egy, az árszabályozásért felelős hivatal által meghatározott külön tarifa szerint fizetnének az energiáért.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »