Jön a vihar: hét megyére adtak ki figyelmeztetést

Felhőszakadás, jégeső, erős szél – figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtök reggelig kisebb körzetekben még felhős lesz az ég, majd napközben az ország nagy részén már sok napsütésre számíthatunk. A Duna–Tisza közén, a Dunántúl keleti részén és a déli megyékben viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, errefelé intenzívebb záporok, zivatarok is kialakulhatnak néhol felhőszakadással, esetleg jégesővel, viharos széllökésekkel. Az esti órákban a gomolyfelhők fokozatosan eltűnnek az égről, és a középső országrészben is egyre több helyen kiderül az ég. Hajnalig általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, kora reggeltől a Duna–Tisza közét kivéve egyre több helyen megélénkül, Borsodban és a Dunántúl északi részén helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, egyes derültebb, szélvédett helyeken ennél kissé hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 31 fok között várható, a legkevésbé meleg idő Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén lehet.

Hírdetés

Ábra: OMSZ

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén csütörtök éjfélig: szerdán délután és este, illetve az éjszakai órákban néhol előfordulhat gyenge intenzitású zivatar. Csütörtökön Nógrád megyében, a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén már szórványosan várható zivatar, sőt egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat, amelyhez felhőszakadás (25-35 mm csapadék), jégeső (1 cm körüli átmérővel), illetve viharos (60-80 km/h) széllökés társulhat.

Frontmentes, de az átlagosnál melegebb időre számíthatunk. Emiatt érdemes növelni a folyadékbevitelt és lehetőség szerint kerüljük a nyílt napfényt a déli, kora délutáni időszakban a sokfelé erős UV-B sugárzás miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »