Jön a végítélet, de Gloria Gaynor még énekel pár dalt Budapesten

Jön a végítélet, de Gloria Gaynor még énekel pár dalt Budapesten

Bár szerinte nagyjából az utolsó ítéltet előtt van az emberiség, a hamis próféták, a háború és a nyomor korát éljük, azért elviccelődött a Magyar Nemzettel a diszkókirálynő. December 29-én Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában énekel, e-mailben írt válaszokat a kérdéseinkre.

Már a diszkókorszak alkonyán, 1978-ban vette fel talán leghíresebb dalát, I Will Survive-ot. Bár egy szakításról énekel, valahogy mindenki kicsit többet látott az elhíresült refrénbe („I will survive”, vagyis „Túl fogok élni”). A dal számtalan ember közös identitásának része lett, például a női egyenjogúság és melegek himnuszává vált.

Gloria Gaynor szerint ennek nincs különösebb oka azon kívül, hogy ők is ugyanazokat a traumákat szenvedik el, mint bárki más, aki reményt, bátorítást és inspirációt merített a dalból. Ő maga is egy azok közül, akiknek segített az I will survive, hiszen egy balesetből lábadozott, amikor tolószékben ülve felénekelte a dalt,  amely a legnagyobb slágere lett, a diszkókorszaknak viszont pár éven belül leáldozott. 

Gaynort ezek után számos zenei műfaj felé elkalandozott – R&B, jazz, pop –, és elmondása szerint ebben a pillanatban a gospel inspirálja leginkább – 2013-ban jelent meg első gospel-lemeze. A diszkókorszak rendetlen életvitele után hívő keresztény lett belőle. A popszakmában valószínűleg nem ez a leggyakoribb világnézet, de szerinte az emberek általában tisztelik a meggyőződését, egészen addig, amíg nem érzik azt, hogy rájuk akarná erőszakolni, vagy azt, hogy ítélkezik felettük, amiért nem osztoznak a hitében.

A diszkókorszakot nem sírja vissza, pedig legnagyobb sikereit ekkor aratta. „Nem hiányzik. Próbálok inkább a jelenben élni. Voltak jó oldalai annak a kornak, például az a testvériség, ami a diszkózene hatására kialakult a különböző hitű, nemzetiségű, bőrszínű és életkorú emberek között. A sötét oldala a korszaknak a látszólagos ártatlansága volt, ami sok embert szex, drogok és alkohol okozta bajokba sodort. Ünnepeltek valamit, amit az újra felfedezett szabadságnak véltek, de közben bebizonyosodott, hogy ez nem szabadság.”

Hírdetés

Bár követi a politikai eseményeket, és elmondása szerint fontos neki a téma, nem árulta el, hogy vélekedik Donald Trump elnökké választásáról, ami megosztotta az Egyesült Államokban a popszakmát is.

Mivel lelkes bibliatanulmányozó hírében áll, azt kértük, válassza ki nekünk azt a szakaszt, ami szerinte leginkább leírja a világ helyzetét, ő pedig Máté evangéliuma 24. részének ezekre a verseire szavazott (Károli Gáspár fordításában): „Mert sokan jőnek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek. Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek; mert mindezeknek meg kell lenniük. De még ez nem itt a vég. Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország, ország ellen; és lesznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé. Mind ez pedig a sok nyomorúságnak kezdete. Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért. És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást.  És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek. És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül. De a ki mindvégig állhatatos marad, az üdvözül. És az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.”

Arra a kérdésre, hogy mit hallhatunk a budapesti koncerten, egy kis versikével válaszolt:   „something old, something new, something borrowed, nothing blue” – valami régit, valami újat, valami kölcsönkértet és semmi szomorút. Ez a mondat egyébként a hagyományos menyasszonyi kellékek felsorolása – „valami régi, valami új, valami kölcsönkért és valami kék”. A kéknek nem lenne sok értelme egy koncertrepertoár esetében, de bánatosat, búsat is jelent a blue.

Gaynor egyébként karácsonyi lemezt is megjelentetett pár éve. A karácsonyi időzítés miatt logikus lenne, hogy arról is elénekeljen egy-két dalt. Annál is inkább, mivel ezek egy része tényleg „something borrowed”, vagyis valami kölcsönkért: az angolszász világ ismert karácsonyi slágereit dolgozta fel a lemezen, szerepel rajta például Mariah Carey-től az All I Want for Christmas Is You, a  19. században keletkezett O Holy Night, amit Luciano Pavarottitól Céline Dionig sokan elénekeltek, vagy a közismert karácsonyi ének, a O Little Town of Bethlehem (Betlehem kis városa).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »