Jön a jelzáloghitel-sokk! Alaposan megugranak a törlesztőrészletek

Jön a jelzáloghitel-sokk! Alaposan megugranak a törlesztőrészletek

Több százezer családban jelenthet komoly érvágást az, ami a következő két évben történni fog. Azokat érinti, akik még jó feltételek mellett fixálták lakás- vagy házvásárlásra felvett hiteleiket. Ezek azonban lejárnak, fokozatosan a kölcsönfizetők 40 százaléka tér át az új fixációkra.

Tavaly februárban megfordult az a kedvező trend, hogy alacsony kamatok mellett lehetett jelzálogkölcsönhöz jutni. A kamatok szinte hónapról hónapra emelkedni kezdtek, egészen addig, míg a nem egész egy százalékról 4 százalékig nőttek.

Akiknek már van ilyen hitelük van, azokra nehéz idők várnak. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint ugyanis idén a hitelt felvevők 10 százalékának lejár a fixációja, további 40 százalékuknak pedig a következő két évben.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyjából 330 ezer embernek alaposan megugranak a törlesztőrészletei.

Például az, aki 2021-ben vett fel jelzáloghitelt 3 éves fixációra, annak 2024-ben nagyjából 53 százalékkal emelkedik a havi törlesztőrészlete.

Ez pedig havi több tíz vagy száz eurós emelkedést jelent.

Győzni fogják?

Hírdetés

A bankok azon a véleményen vannak, hogy ügyfeleik bírják majd fizetni a megemelkedett hiteleiket is. Ezt pedig arra alapozzák, hogy a gyorsuló inflációval együtt a bérek is emelkednek. Sokuknak pedig – előrelátóan – felajánlották a refixációt még azokban az időkben, amikor a kamatlábak relatív alacsony szinten voltak. És ezzel a lehetőséggel sokan éltek is.

A nemzeti bank viszont arra figyelmeztet, hogy a növekvő létfenntartási költségekkel együtt növekszik azok száma, akik képtelenek fedezni költségeiket. Ez nagyjából megfelel a 2008-2010 közötti időszakra jellemző állapotnak, amikor gazdasági válság volt a világban.

A másik oldalon viszont hozzáteszi, hogy a gondok ellenére, a lakosság nagy része képes lesz fedezni megemelkedett költségeit, s ezáltal nem keletkeznek majd problémák a banki szektorban.

Az NBS azt jelzi előre, hogy 4,5 százalékon maradnak a kamatok, legalább három évig.

Jobb félni, mint megijedni

Az elemzők szerint megéri már most félretenni vagy befektetni azt a többletkiadást, amit az új fixáció hoz, úgy kevesebb „fájdalommal” jár majd. A megspórolt pénzt felhasználhatjuk a megemelkedett törlesztőrészletek fedezésére, vagy akár rendkívüli betétre refixáció esetén.

Egy 200 ezer eurós jelzáloghitel esetében ugyanilyen feltételek mellett a jelenlegi 902 eurós törlesztőrészlet jövőre már 1244 euró lesz, ami +342 euró kiadást jelent.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »