Jön a jégeső – vészjelzést adott ki a meteorológia több megyére is

Jön a jégeső – vészjelzést adott ki a meteorológia több megyére is

Pénteken még nyárias meleg lesz, azután jön a feketeleves, károkozó széllel és heves zivatarokkal.

Továbbra is meleg légtömeg áramlik dél, délnyugatról hazánk fölé, azonban péntek estére nyugat felől hidegfront érkezik. A hőmérséklet délután 26 és 31 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Péntek délután jó esély van arra, hogy a napi maximum-hőmérséklet rekord megdől majd.

Hírdetés

Késő délutántól, estétől főként a Dunántúlon (előbb inkább a nyugati felén) helyenként zivatar alakul ki, amelyhez viharos szél (esetleg > 80 km/h), jégeső (jellemzően kisméretű jégszemekkel), lokálisan jelentős (> 10-15 mm) csapadék társulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a veszélyjelzéseknél.

Az érkező hidegfront okozta záporok és zivatarok az éjszaka folyamán csendes esővé szelídülnek. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, az Alpokalja térségében és zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

Szombaton erősen felhős lesz az ég, szeles, borongós idő várható. Eső, zápor a nap első felében többfelé előfordulhat, utána azonban fokozatosan megszűnik a csapadék, délután már csak futó záporok alakulhatnak ki. 15 és 22 fok közé esik vissza a várható hőmérséklet.

Vasárnap is felhős időre számíthatunk, de a szombati nappal ellentétben már jóval kevesebb csapadék várható, csak elszórtan lehetnek záporok, többségében azok is inkább az esti órákban. Az ÉNy-i szél többfelé megerősödik, egyes helyeken, főleg a nyugati térségben viharos erejű lesz. A hőmérséklet 15-20 fok körül lesz majd, azaz a lehűlés tovább folytatódik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »