Jön a 800 forintos nyugdíjemelés – havi kétmilliós ellátás esetén persze a 2,8 százalék sem rossz summa

Jön a 800 forintos nyugdíjemelés – havi kétmilliós ellátás esetén persze a 2,8 százalék sem rossz summa

Biztossá vált, hogy jövőre 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A nem kormányzati előrejelzések szerint ez kevés lesz, és jövőre is kiegészítésre szorulhatnak a nyugdíjak, az mfor.hu számításai szerint lesz olyan nyugdíjas, aki mindössze havonta 804 forinttal kap majd többet.

A portál azt írja, hogy a szerdai közlöny alapján az idei évi nyugdíj-kiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak, ami azt jelenti, hogy a kormány továbbra is arra számít, hogy 2,8 százalék lesz az infláció.

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a várható infláció 3,4 százalék lesz.

Ez alapján – mivel az emelés mértéke egységes – lesz, aki havonta tízezrekkel, mások pedig csupán néhány száz forinttal gazdálkodhatnak több pénzből, mint idén. Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas – az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve – jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent.

Hírdetés

A Magyar Államkincstár által kiadott adatok alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, 28 500 forinttól egészen milliós nagyságrendig szóródnak.

Ha valaki ezt a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal több pénzt utal ki neki a magyar állam. Ezzel szemben egy 2 millió forintos ellátás esetén az érintett havonta 56 392 forinttal több pénzből gazdálkodhat majd.

Az mfo.hu cikke megjegyzi, hogy mivel a várható infláció mértéke a kormány által prognosztizáltnál jóval nagyobb lehet, a nyugdíjasok már egy jelentősebb mínusszal indítják az évet a rendeletben rögzített emelés ellenére is. A Magyar Nemzeti Bank által a következő évre megállapított 3,4 százalékos fogyasztói árindex és a kormány előrejelzése közt nem elhanyagolható, 0,6 százalékos differencia van.

Abban az esetben, ha a kormány a jegybanki inflációs várakozásnak megfelelően emelné a nyugdíjakat, akkor az egy átlagos 135 ezer forintos ellátás esetén havi 3806 forint helyett 4622 forint többletet jelentene. Egész évre vetítve tehát 9788 forintot veszít egy átlagos ellátásban részesülő személy. A legkisebb nyugdíj esetén havi 172 (évi 2066 forintot), a legnagyobb, kétmilliós ellátásnál pedig 12 084 forintot (évi 145 008 forintot) bukik az érintett az alacsonyabb mértékű emelés miatt.

(24.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »