Jön a 300-350 forint közötti benzinár?

Jön a 300-350 forint közötti benzinár?

A szakértő szerint az OPEC a riválisok és a megállapodás hiányának satujába került, miközben Szaúd-Arábia termel, „ahogyan a csövön kifér”. Mindemögött pedig ott van a koronavírus miatti keresletcsökkenés is.

Akár 20-30 forinttal is csökkenhet idehaza a benzin és a gázolaj ára a hét második felében a kőolaj világpiaci árának rég látott zuhanása miatt. ▾hirdetés „A pénteki, csaknem 10 százalékos esés után hétfőn 25 százalékos zuhanás következett a kőolaj árában, ami szinte példa nélküli csökkenést jelent” – elemezte a helyzetet az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Hírdetés

Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az OPEC – a legnagyobb kőolaj-exportálók – bécsi ülésén nem sikerült egyezségre jutnia a kartell tagállamainak, illetve Oroszországnak egy lehetséges termeléscsökkentésről, ami azt jelenti, hogy a mostani, március végi megállapodásuk nem hosszabbodik meg, a termelők szabadon termelhetnek.

Ha szerinte Szaúd-Arábia politikáját nézzük, az ország úgy maximalizálja a bevételét, hogy növeli a termelését megállapodás híján. Ez a rövid távú érdekük. „Annyit termelnek, amennyi kifér a csövön” – fogalmazott Pletser Tamás, aki szerint az alacsony ár hosszú hónapokig maradhat. Az elmúlt napokban harmadával, 40 dollár alá esett a nyersanyag ára – részben a koronavírus okozta keresletcsökkenés miatt. „Az OPEC kettős problémával küzd: egyszerre csökken a kőolaj iránti kereslet és nő az OPEC-en kívüli termelők kapacitása, mindkét oldalon alacsonyabb árra számítunk” – mondta.

A hatás pedig: napokon belül 300-350 forint közötti üzemanyagárakkal ismerkedhetünk újra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »