Jóléttel hitegettek a kínai elvtársak a G77-csúcson Havannában

Jóléttel hitegettek a kínai elvtársak a G77-csúcson Havannában

Kína kész együttműködni a G77-es csoport tagjaival, hogy egy közös jövőjű déli közösség kiépítésével új korszakot nyissanak a "Dél-Dél"-együttműködésben a szolidaritás erősítésével a fejlődés felgyorsítása és a globális közös jólét megteremtése érdekében – jelentette ki pénteken Li Hszi, a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága politikai elnöksége állandó bizottságának tagja.

Li a kínai elnök Hszi Csin-ping különleges megbízottjaként vesz részt a kubai Havannában a "77-es csoport" (G77) és Kína csúcstalálkozóján.

Li szavai szerint a világ olyan mértékű változáson megy keresztül, amilyenre egy évszázada nem volt példa.

A fejlődő országok egyre erősebbek. A Dél-Dél-együttműködés egyre fontosabb szerepet játszik a fejlődő országok közös felemelkedésének előmozdításában és a globális gazdasági növekedés folyamatosságának a fenntartásában – közölte.

Hírdetés

"Ugyanakkor megfigyelhető az egyoldalú, hegemonisztikus megközelítés elharapózása is. Egyes országok olyan gyakorlatokhoz folyamodnak, mint az egyoldalú szankciók, a megosztás, valamint az ipari ellátási láncok megszakítása, ami aláássa és korlátozza a fejlődő országok növekedési lehetőségeit és sérti az érdekeiket" – mondta Li, hangsúlyozva, hogy a fejlődő országok széles körben joggal várják el a szolidaritás és az együttműködés fokozását, a globális kormányzás igazságosabbá és méltányosabbá tételét.

Li javaslatcsomagot terjesztett elő a G77-ek és Kína közötti együttműködésre, és felszólította a G77-ek tagjait, hogy maradjanak hűek a szervezet eredeti, függetlenségre és az egységen keresztül nagyobb kollektív erőre irányuló törekvéséhez.

"Az együttműködésre összpontosítva kell kiépítenünk fejlődésünk új motorjait, az élelmezésbiztonság, a szegénység enyhítése, az iparosítás, a zöld fejlődés, a digitális technológia és a mesterséges intelligencia területén" – mondta Li, hozzátéve, hogy erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy egyetlen fejlődő ország se maradjon le vagy maradjon ki az új technológiák és iparágak fejlesztéséből. Hangsúlyozta, hogy a Dél-Dél-együttműködés mindig kiemelt fontosságot élvez majd Kína más országokkal kialakítandó együttműködésében is.

"Kína a világ legnagyobb fejlődő országa. Bármilyen fejlődési szintet is érjen el, Kína mindig a fejlődő világ része és a globális Dél tagja lesz" – fogalmazott.

"Ha a változó időkhöz alkalmazkodva erősítjük a szolidaritást, a barátságot és az együttműködést, és támogatjuk egymást a saját nemzeti feltételeinknek és sajátosságainknak megfelelő modernizációs út követésében, akkor biztosan képesek leszünk megvédeni a fejlődő országok közös érdekeit, nagyobb beleszólást nyerni a globális kormányzásba a közös jólét biztosítása érdekében" – mondta Li.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »