Jókora változás a magyar fegyvervásárlásokban

Jókora változás a magyar fegyvervásárlásokban

Egy év végi törvénymódosítással és kormányrendelettel hozták létre, a Zrínyi 2026 program sikerének, valamint a biztonsági helyzet változásának nyomán.

A napokban kezdi meg munkáját az összes tárca és érintett terület védelmi beszerzést koordináló új csúcsszerv, a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) – értesült a Magyar Nemzet.

A lap felidézi: nagymérvű fejlesztés kezdődött a honvédelem területén 2016-ban elindított Zrínyi 2026 modernizációs programmal: százmilliárd forintos nagyságrendben születtek régóta esedékes, a katonák által nagyon várt beszerzési döntések. Számos szerződést írtak alá, A319 és Falcon 7X szállító repülőgépek, H145M könnyű és H225M közepes többcélú helikopterek, Carl Gustaf páncéltörő fegyverek, Leopard 2 harckocsik, PzH2000 önjáró lövegek, légvédelmi rakéta vezetési rendszer megvásárlásáról. Szintén megkezdődött a rendszerváltást követően leépített hazai hadiipar feltámasztása. Cseh licensz alapján kézifegyverek előállítása indult meg egy új kiskunfélegyházi üzemben, a magyar állam pedig tavaly év végén megvásárolt egy neves osztrák aknavetőgyárat.

Hírdetés

Időközben azonban úgy látták, hogy a korábbi „hiánygazdálkodáshoz” idomult beszerzési rendszer, a biztonság területén érintett tárcák és szervezetek különálló, szétforgácsolt beszerzési mechanizmusai nem felelnek meg sem a nagyívű stratégiai szándéknak, sem a konjunktúra követelményeinek.

Ezért hozták létre a „központi beszerzés szervét”, a Védelmi Beszerzési Ügynökséget, melynek illetékességi területe a december 20-án kiadott 329/2019. kormányrendelet szövege szerint lényegében a Honvédelmi Minisztérium mellett a Belügyminisztérium, illetve jószerével minden, biztonsági területen érintett állami szerv beszerzéseire kiterjed.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség tulajdonosi joggyakorlója Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért 2018 nyara óta felelős kormánybiztos. Maróthnak a Honvédelmi Minisztérium nemzeti fegyverzeti igazgatójaként nagy szerepe volt a 2016-ban útnak indított Zrínyi 2026 honvédelmi- és haderőfejlesztési program első, nagy volumenű beszerzéseinek elindításában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »