Jókora sallert kaptak az iszlamista terroristák

Több mint 800 Boko Haram-túszt szabadított ki a nigériai hadsereg, összesen tucatnyi településről pucolta ki a meggyengült terrorszervezet maradékait – írta meg a The Guardian.

Az iszlamisták az ország északkeleti, viszály dúlta részén, Borno állam falvaiban tartották fogva őket: 520 embert Kusumma faluból szabadították ki kedden, miután összecsaptak a Boko Haram harcosaival, és még 11 faluból további 309 túszt sikerült kimenekíteni.

Sorsukra hagyták a nőket

„Bátor csapataink a Boko Haram maradékaitól is megtisztították a területet” – közölte a hadsereg szóvivője, Sani Usman, hozzátéve: az első rajtaütésben 22 terroristával végeztek, a többi falu felszabadításakor három továbbit öltek meg, egyet pedig elfogtak. Emellett lefoglaltak fegyvereket, baltákat és egy motorbiciklit is. Kecskéket ezúttal nem.

Hírdetés

A hadműveletre az után került sor, hogy ugyanaznap – vélhetően szintén a Boko Haram fegyveresei – elraboltak 16 nőt, köztük két lányt a szomszédos Adamawa államban.

A helyiek szerint a túszokat a bozótosból rabolták el, miközben azok tűzifát gyűjtöttek, vagy halásztak a közeli folyóban két önkéntes polgárőr őrizete mellett. „Amikor a polgárőrök meglátták az állig felfegyverzett Boko Haram-harcosokat feléjük nyomulni, elmenekültek, sorsukra hagyva a nőket” – mesélte az egyik lakos. Két nőnek azonban sikerült elmenekülnie, úgy, hogy a folyóba ugrottak, és úgy tettek, mintha megfulladtak volna, aztán később hazasiettek, és riadóztatták a falut.

Fokozatosan szorulnak vissza

Emberjogi csoportok szerint a Boko Haram nők és lányok ezreit rabolta már el, akcióik közül a legismertebb annak a 200 diáklánynak az esete, akiket két éve ejtettek túszul. A terrorszervezet mintegy 17 ezer ember haláláért és 2,6 millió menekült sorsáért felelős 2009 óta, amikor az ország északkeleti részén megkezdték lázadásukat egy önálló iszlám állam megteremtéséért.

Ugyanakkor némi remény  látszik arra, hogy az elűzöttek egy része hazatérhet, mióta Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg egyre több területet foglal vissza a terrorcsoporttól, amely a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »