Jöhetnek az amerikaiak

Jöhetnek az amerikaiak

Konkrét megkeresés esetén Magyarország nyitott az amerikai hadieszközök és katonák fogadására – mondta lapunk kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajtóértesülések szerint ez akár egy teljes páncélosdandárt is jelenthet.

A New York Times (NYT) értesüléséről kérdezte Lázár Jánost lapunk a kormányinfón; az amerikai újság szerint az Egyesült Államok növelné hadi erejét a kelet-közép-európai régióban, többek közt a balti országokban, Romániában és Magyarországon. Ez azt is jelenthetné, hogy amerikai katonák gyakorlatilag rendszeresen állomásozhatnának hazánkban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyarok mindig támogatták, ha az Egyesült Államok segíteni akart a térségnek. Ha érkezik felkérés a NATO-n keresztül, együttműködik a kormány, de eddig még konkrét megkeresés nem érkezett – tette hozzá Lázár János.

Hírdetés

Ahogy arról korábban, az NYT cikkét idézve beszámoltunk, Oroszország elrettentése érdekében Washington 789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra emelné az úgynevezett Európai bizalomerősítő kezdeményezés költségvetését. Az amerikai védelmi minisztérium tervei szerint a megnövelt büdzséből egy teljes páncélosdandárt tartana állandó jelleggel a térségben.

A cikk szerint a Pentagon rotációs jelenlétet tervez Európában. Ezáltal – bár a váltások között nem lenne üresjárat – jelentős erőket nem állomásoztatnak állandó jelleggel az érintett országokban, így ez nem sértené az 1997-ben aláírt NATO– orosz alapokmányt. Mindez egybecseng lapunk tavaly augusztusban megírt értesülésével, miszerint az Egyesült Államok ötven járművet, köztük négy Abrams harckocsit és nyolc Bradley harcjárművet állandó jelleggel előrevonna a tatai laktanyába. Az orosz külügyminisztérium egyik vezetője szerint Oroszország „válaszlépéseket” fog tenni az Egyesült Államok fokozott európai fegyverkezése miatt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »